AB ve Türkistan Liderleri İlk Kez Buluştu

TAKİP ET

Avrupa Birliği ile Türkistan'daki devletlerin liderleri, ilk kez Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen ortak toplantıda bir araya geldi.

AB ve Türkistan liderleri ilk kez bir araya geldi. Toplantı, Kazakistan'ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'da yapıldı.

Toplatıya, ev sahibi Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov’u temsilen de Kabine Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov katıldı.

Tokayev, toplantının açılış konuşmasında, söz konusu buluşmanın Orta Asya ülkeleri ile AB arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü arifesinde gerçekleşmesinin sembolik önemine dikkati çekti.

 Toplantı sonrası yayımlanan ortak basın açıklamasında, liderlerin Türkistan devletleri ile AB arasındaki çok yönlü ve karşılıklı yarara dayalı iş birliğinin geçmiş dönemini özetledikleri ve güçlü, gelecek vadeden bir ortaklık inşa etmeye devam etme taahhütlerini yeniden teyit ettikleri belirtildi.

TRT Haber'in haberine gröe Barış, güvenlik, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve sürdürülebilir kalkınma için uluslararası hukuka tam saygı göstererek birlikte çalışma konusunda mutabık kaldıkları kaydedilen açıklamada, liderlerin 17 Haziran 2019 tarihli AB-Orta Asya Stratejisi çerçevesinde diyaloğun güçlendirilmesinin öneminin altını çizdikleri aktarıldı.

Açıklamada, iş yapmak için elverişli ortamın yaratılmasının bölgedeki yatırımları daha da artıracağı ve bu kapsamda tarafların AB-Orta Asya Ekonomik Forumu’nun kurulmasını memnuniyetle karşıladıkları belirtildi.

ab türkistan avrupa birliği