AB Yüksek Temsilcisi: ABD'nin Dünya Arenasında Bir Kopuş Halinde Olduğunu Görüyoruz

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'dan tahliyeler sırasında yaşanan duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin kendi çıkarlarını koruması gerektiğinde Afganistan'a birlik gönderebilmesi gerektiğini belirterek "Amerikalılar dahil olmak istemediğinde AB, çıkarlarımızı korumak için müdahale edebilmelidir" diye konuştu.

Afganistan'da Avrupa Birliği ülkeleri için çalışan 520 kişinin İspanya'nın başkenti Madrid'e getirildiğini belirten Borrell bu sayının yetersiz olduğunu belirterek "Peki ya geçmişte tüm AB üye ülkeleriyle çalışan ya da bizimle çalışmayan ancak sivil toplumdan demokratik bir Afganistan inşa etmeye çalışan insanlar ne olacak?" ifadelerini kullandı.

Başkan Joe Biden'ın ifadelerinden ABD'nin başkalarının savaşları için mücadele etmek istemediğini çıkardığını belirten Borrell, "Bu açıdan ABD'nin dünya arenasında belli bir kopuşu olduğunu görüyoruz. Ancak bu krizi, transatlantik ilişkimizi daha dengeli bir şekilde inşa ederek güçlendirmek için kullanmalıyız" dedi.

Avrupa Birliği'nin Kabil'de rol üstlenemediğini belirten Borrell, "Avrupalılar olarak, bölgeyi güvence altına almak için Kabil havaalanının çevresine 6 bin asker gönderemedik. ABD gönderdi, biz gönderemedik. Bu nedenle Stratejik Pusula’mızda acil bir durumda hızlı hareket edebilecek kalıcı bir Avrupa ‘İlk Giriş Gücü’ oluşturulmasını öneriyoruz. Amerikalılar dahil olmak istemediğinde AB, çıkarlarımızı korumak için müdahale edebilmelidir. İlk Giriş Gücümüz, kısa sürede harekete geçebilecek 5 bin askerden oluşmalıdır. ‘AB Savaş Grupları’mız var ama bunlar hiçbir zaman harekete geçirilmedi. Hızlı hareket edebilmeliyiz" şeklinde konuştu.

AB Yüksek Temsilcisi ABD'nin Dünya Arenasında Bir Kopuş Halinde Olduğunu Görüyoruz