AB Yüksek Temsilcisi: Taliban Savaşı Kazandı ve Onlarla Konuşmalıyız

TAKİP ET

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının olağanüstü olarak gerçekleştirdiği video konferans toplantısının akabinde yaptığı basın açıklamasında "Taliban savaşı kazandı ve onlarla konuşmamız gerekli. Bu resmi bir tanıma değil, durumla baş etmek gerektiği anlamına geliyor" diye konuştu.

Afganistan halkını desteklemeye devam edeceklerini belirten Borrell, Taliban'ın insan hakları ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına riayet etmesi için sahip oldukları tüm kaldıraçları kullanacaklarını söyledi.

Bunun yanında Yüksek Temsilci, AB'nin Taliban'ın kuracağı hükümetle iş birliği yapma ihtimalinin Taliban'ın ülkede sağlayacağı barışçıl ve kapsayıcı çözüme ve kadın, çocuk ve azınlıklar gibi tüm gruplar dahil bütün Afganistan halkının temel haklarına saygı duyulmasına bağlı olacağını açıkladı.

İlk önceliklerinin Afganistan'daki AB vatandaşları ve AB'ye yardım eden 400 Afganın tahliye edilmesi olduğunu belirten Borrell, "Eğer ülkeyi terk etmek isterlerse, bunu görmezden gelemeyiz. Onları getirebilmek ve AB ülkelerinde koruma sağlamak için her şeyi yapacağız. Bu kişileri almak için hazır olduğunu açıklayan İspanya’ya teşekkür ediyorum" dedi.

Afganistan'dan gelen yasa dışı göç akınına karşı ise "Türkiye ile daha fazla çalışılması gerektiğini" söyleyen Borrell, Afganistan'da anayasaya dayanan siyasi bir çözümün sağlanması gerektiğini bildirdi.

AB Yüksek Temsilcisi Taliban Savaşı Kazandı ve Onlarla Konuşmalıyız