ABD Afganistan'daki En Büyük Hava Üssünü Tahliye Etti

TAKİP ET

Taliban ile yapılan Dooha Anlaşma kapsamında Afganistan'ı terk eden ABD, ülkedeki en büyük askeri üslerden birini tamamıyla tahliye etti.

Konu hakkında Reuters'a konuşan adı açıklanmayan üst düzey bir askeri yetkili, "Bütün Nato ve ABD güçleri Bagram Hava Üssü'nü boşalttı. Tesis Afganistan Savunma Bakanlığı'na bırakılacak" dedi.

Afganistan savaşı boyunca Taliban ve diğer cihatçı terörist gruplara karşı düzenlenen hava saldırılarının merkezi olan Bagram Hava Üssü Kabil'in 65 kilometre kuzeyinde stratejik bir noktada yer alıyor.

ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'ı terk etmeye başlamasıyla birlikte Kabil hükümetine yönelik saldırılarını yoğunlaştıran Taliban, onlarca ilçeyi ele geçirirken Kabil hükümetinin elinde bulunan neredeyse bütün il ve ilçe merkezlerini doğrudan ya da dolaylı olarak kuşatma altına aldı.

ABD ile Taliban arasındaki Dooha Anlaşması'nda tahliye için belirlenen tarih olan 1 Mayıs 2020 sonrasında saldırılarını artıran Taliban 70'i aşkın ilçeyi ele geçirdi. Taliban son olarak İmam Sahib bölgesini ele geçirerek Kunduz'u kuşatmış ve başkent Kabil'i tehdit etmeye başlamıştı.

ABD Afganistan'daki En Büyük Hava Üssünü Tahliye Etti