ABD Askeri Güneye Çekiliyor

TAKİP ET

ABD başkanı Trump ile Savunma Bakanı Mark T

ABD başkanı Trump ile Savunma Bakanı Mark T. Esper’in  görüşmesinin ardından, Savunma Bakanı Esper, Amerikan CBS televizyonuna açıklamalarda bulundu. 

Amerikan Askeri Güneye Çekiliyor

Esper; ABD askerlerinin, bölgede iki ateş arasında kalma ihtimalinin fazla olduğunu ve bu konuyu Başkan Trump ile görüştüğünü ifade etti. ABD hükümetinin, Amerikan askerlerinin güvenliğini tehlikeye atmamak için Trump’ın emriyle askerî birliklerin, Suriye’nin kuzeyinden güneyine doğru çekilmesinin bugün itibariyle başladığını açıkladı.

Türkiye’yle Savaş Başlatamayız 

Esper, Trump ile görüşmesinin öncesinde FOX News’e de açıklamada bulunmuştu. Açıklamasında “Türkiye, uzun zamandan beri NATO müttefikimiz ve Kore’den Afganistan’a kadar beraber operasyon yaptığımız bir ülke. Türkiye ile Ortadoğu’da bir savaş başlatamayız” demişti. Ayrıca Suriye’nin kuzeyindeki Amerikan askerlerinin güvenliğinden endişe duyduğunu da ilave etmişti. 

Amerikan Ordusundan Trump’a Eleştiri

Suriye'nin kuzeydoğusunda son olarak bin kadar Amerikan askeri bulunuyordu. ABD geçtiğimiz hafta içinde, Türkiye'nin operasyon alanında bulunan 50 kadar askerini geri çekmiş, bu kararın Türk ordusuna, Suriye'ye girme davetiyesi çıkardığını savunan hem uluslararası, hem ABD‘li çevreler, Başkan Donald Trump'ı sert bir dille eleştirmişti. Bu söylemlerin başında bulunan ABD ordu komutanları, çekilmenin devam etmesini eleştirmeye devam ediyor.