ABD Basınında Aday Kıyaslaması: Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Antitezi

TAKİP ET

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken, Türkiye'deki siyasi gelişmeler dünya basınının da gündeminde. The New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışı analiz etti.

14 Mayıs’ta yapılacak olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Türkiye’deki siyasi gelişmeler dünya basınının da ilgisini çekiyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışı mercek altına aldı.

‘Erdoğ an Seçimi Kaybedebilir’  

Gazete, anketlerin Erdoğan’ın seçimi kaybetme riskinin yüksek olduğunu gösterdiğini yazdı. Ekonomik sorunların ve hayat pahalılığının ‘seçmenleri öfkelendirdiğini’ belirten gazete, 6 Şubat’taki depremlerin de hükümete yönelik tepkiyi artırdığını vurguladı:

“Şubat ayında Türkiye’de meydana gelen depremler 50 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Hükümetin yavaş müdahalesi eleştirilirken, inşaat standartlarının yetersizliğinin ölü sayısını artırdığı iddia edildi. Depremzedelerin mağduriyetleri devam ederken, hükümetin deprem vergilerinin akıbetini açıklamaması da tepki çekti.”

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Antitezi

Gazeteye konuşan Brookings Enstitüsü’nden Türkiye araştırmacısı Aslı Aydıntaşbaş ise “Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın antitezidir” dedi. Kılıçdaroğlu’nun ‘ülkeyi birleştireceğine’ söz verdiğini aktaran Aydıntaşbaş, “Erdoğan siyasette saldırgan bir tutum sergilerken, o nazik bir beyefendi. Erdoğan kutuplaştırıcı bir liderken, o uzlaştırıcı bir lider" ifadelerini kullandı.

‘Erdoğan Gösterişli, Kılıçdaroğlu Alçakgönüllü’

The New York Times’da Kılıçdaroğlu’nun alçakgönüllü olduğu da yazıldı: “Kılıçdaroğlu’nun alçakgönüllülüğü onu, Beyaz Saray, Kremlin ve Buckingham Sarayı’ndan daha büyük bir sarayda oturan ve lüks yaşayan Erdoğan’dan farklı kılıyor. Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyası da bu farklılığı yansıtıyor. Kılıçdaroğlu, seçim otobüsünün yerine bisiklet kullanarak halkla iç içe olmayı tercih ediyor. Erdoğan ise devletin imkanlarını kullanarak büyük mitingler düzenliyor.”

The New York Times times kemal kılıçdaroğlu recep Tayyip Erdoğan