ABD Başkanı Biden: 11 Eylül 2021'e Dek Afganistan'dan Tamamen Çekileceğiz

TAKİP ET

Uzun süredir ABD'nin Afganistan'dan ne zaman çekileceği tartışılıyordu. Başkan Joe Biden, bugün yaptığı açıklamada çekilme takvimini açıkladı.

Biden, Amerikan askerlerinin 1 Mayıs'tan itibaren Afganistan'dan çekileceğini açıkladı. AA'nın aktardığına göre söz konusu çekilme, 11 Eylül 2021'e dek tamamlanacak. Amerikan tarafının bu tarihi özellikle seçildiği belli. Zira ABD'nin Orta Doğu'ya yönelik emperyalist emellerini tatbik etmesi 11 Eylül 2001'deki terörist saldırıların ardından mümkün olmuştu.

Biden, Afganistan'dan çekilme kararına ilişkin "Amerika’nın en uzun süren savaşını sona erdirmenin ve Amerikan askerlerine evlerine döndürmenin zamanı geldiğine karar verdim" dedi.

Öte yandan Biden'ın açıkladığı çekilme kararı, 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da toplanacak olan Afganistan Barış Süreci Konferansı'ndan önce duyuruldu. Bu bakımdan Afganistan Hükûmeti ile Taliban örgütünün yabancı askerlerin ülkeden çıkarılmasına ilişkin vardıkları anlaşma da önem arz ediyor. Zira Taliban, Amerikan askerleri Afganistan'dan çekilmediği sürece saldırılarını sürdüreceğine ilişkin tehditler savuruyordu.

Afganistan ABD Biden Joe Biden ABD Afganistan'dan çekiliyor 11 Eylül saldırıları terör taliban Orta Doğu