ABD Başkanı Biden'ın, Soykırım Yalanını Dile Getirmesine Türk Siyasetinden Tepkiler

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olaylarını "soykırım" olarak tanımladı. Bunun üzerine Türk devlet adamı ve siyasetçiler tepki gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden da zaten geçen yıl başkan adayı iken yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında, olayları "soykırım" olarak tanımlamış ve başkan seçildiği takdirde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini duyurmuştu. Nitekim bugünkü açıklamasında Biden, 1915 Olaylarını, Türkiye Cumhuriyeti ile stratejik müttefikliğine rağmen "soykırım" olarak tanımladı.

Böylece Biden, Ronald Reagan'ın ardından bu nitelendirmeyi yapan ilk Amerikan Başkanı oldu.

Biden'ın Ermeni yalanlarını Amerikan Devlet Başkanı sıfatıyla dile getirmesi üzerine Türk devlet adamı ve siyasetçiler sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem Türkçe hem de İngilizce olarak paylaştığı iletisinde "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"'Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz.' Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz."

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, resmî Twitter hesabından paylaştığı iletide Joe Biden'ı da etiketleyerek şu ifadelere yer verdi:

"Milletimiz bu coğrafyada Yunus'un, Mevlana'nın hoşgörü; Mustafa Kemal Atatürk'ün barış ilkesiyle yaşamış, yaşamaya da devam edecektir. Siyasi çıkar peşinde olan devletlerin öncelikle kendi tarihlerine bakmasını tavsiye ediyor, yapılan açıklamaları şiddetle kınıyorum."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bu ve benzeri kararların yok hükmünde olduğunu ilan ederek şöyle dedi:

"ABD yönetiminin 1915 olayları ile ilgili ifadelerini şiddetle kınıyorum. Bu büyük bir yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ni töhmet altında bırakmaya yönelik bu ve benzeri kararlar tarafımızca yok hükmündedir."

"Yukarı Karabağ sorununun çözüm aşamasına yaklaşıldığı, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının kurtarıldığı" bir sırada kullanılan bu ifadenin süreci zedeleyeceğinin belirtildiği Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yapılan açıklamada ise Parti Sözcüsü Faik Öztrak şöyle dedi:

"Son zamanlarda Türkiye aleyhine yapılan açıklamalar ve ülkemiz aleyhine alınan kararlar, AK Parti iktidarının basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir.ABD Başkanı Joseph Biden’ın 1915’te yaşanan acı olayları 'soykırım' olarak nitelemesi büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizi töhmet altında bırakan açıklamaları esefle karşılıyoruz."

Saray ise genel olarak sessizliğini korurken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dostlar alışverişte görsün diyerek kişisel Twitter hesabından kısa bir ileti paylaştı:

"Tek gündemi ülkemize düşmanlık olan çevrelerin iftiralarını tekrar eden ABD Başkanının açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz. #1915olayları"

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden Biden 1915 Olayları Ermeni yalanları soykırım yalanları Erdoğan-Biden görüşmesi İklim Zirvesi İklim Zirvesi Liderler Oturumu Türkiye-ABD Türk-Amer