ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olaylarını "Soykırım" Olarak Tanımladı

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olaylarını "soykırım" olarak tanımlayarak Ronald Reagan'ın ardından bu nitelendirmeyi yapan ilk Amerikan Başkanı oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter, dünkü basın açıklamasında Biden'ın 24 Nisan'da yapacağı açıklamada uydurma soykırıma ilişkin olarak Ermeni yalanlarını kabul ederek "soykırım" tanımını kullanabileceğini işaret etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da zaten geçen yıl başkan adayı iken yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında, olayları "soykırım" olarak tanımlamış ve başkan seçildiği takdirde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini duyurmuştu. Nitekim bugünkü açıklamasında Biden, 1915 Olaylarını, Türkiye Cumhuriyeti ile stratejik müttefikliğine rağmen "soykırım" olarak tanımladı.

Biden, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında hayatını kaybedenleri anıyor ve böylesi bir vahşetin yinelenmesini önleme kararlılığımızı bir kez daha dile getiriyoruz.

24 Nisan 1915’te Konstantinopolis’de Ermeni aydınları ve cemaat önderlerinin Osmanlı yetkililerince tutuklanmasıyla başlayarak bir buçuk milyon Ermeni bir imha harekatı dahilinde sınırdışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü.

‘Meds Yeghern’ (Büyük Felaket) kurbanlarının önünde saygıyla eğiliyoruz ki olup bitenlerin korkunçluğu tarihte kaybolup gitmesin. Olup bitenleri unutmuyoruz ki nefretin her biçiminin yıkıcı etkisine karşı her daim tetikte kalalım.”

Öte yandan AKP'li Cumhuraşkanı Tayyip Erdoğan ise 1915 Olaylarına ilişkin tartışmaların, üçüncü taraflarca  siyasallaştırıldığını söyledi.

Biden İkinci Oldu

Biden, 1915 Olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren ikinci Amerikan başkanı oldu. Bu ifadeyi ilk olarak 1982-1990 arasında görev yapan Ronald Reagan kullanmıştı.

Reagan, 22 Nisan 1981’de "Holokost Anma Günü" münasebetiyle yaptığı açıklamada, "Öncesindeki Ermeni soykırımı ve sonrasındaki Kamboçyalı soykırımı gibi Holokost’tan alınan dersler asla unutulmamalı" demişti.

Daha sonra göreve gelen başkanlar "soykırım" yalanından kaçınmıştı. Barack Obama ve Donald Trump bunun yerine "Büyük Felaket" anlamına gelen Ermenice "Meds Yeghern" ifadesini tercih etmişti.

Bugüne kadar Ermenistan dışında 30 ülkede parlamento veya senato sözde Ermeni soykırımını tanıdı ve bu yönde yasa, karar ya da bildiri yayımladı. ABD Kongresi de tabii, bunlara dâhil.

Fransa, Uruguay ve Arjantin ise sözde soykırımı doğrudan yasayla tanıyan ülkeler.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden Biden 1915 Olayları Ermeni yalanları soykırım yalanları Erdoğan-Biden görüşmesi İklim Zirvesi İklim Zirvesi Liderler Oturumu Türkiye-ABD Türk-Amer