ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Lideri Abbas'a Mesaj Gönderdi

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bölgedeki gelişmeler ve ikili ilişkilerle ilgili yazılı bir mesaj gönderdi. Böylece Amerikan Başkanı Biden, göreve geldiğinden beri iki taraf arasında ilk defa ilişki tesis edildi.

Filistin'nin resmî haber ajansı WAFA’ya göre Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimiyle ilişkiler kesildikten sonra, yeni Amerikan Başkanı Joe Biden’ın, Filistin lideri Abbas’a yazılı bir mesaj gönderdiği bildirildi.

Söz konusu haberde, Biden’ın mesajında güncel siyasî gelişmeleri, mevcut durumu ve ABD ile Filistin Devleti arasındaki ikili ilişkileri ele aldığı yazıldı. Ayrıca bu mesaj, Biden'ın ocak ayında ABD Başkanı seçilmesinden bu yana iki taraf arasındaki ilk temas sayılıyor.

Biden başkanlığındaki yeni ABD yönetimi, nisan ayında, Trump başkanlığındaki eski ABD yönetiminin Filistin halkına askıya aldığı yardımlara devam etme kararı almıştı. Trump, başkanlığı sırasında (2016-2020), on yıllarca ABD bütçesinden Filistinlilere aktarılan mali yardımı kademeli olarak kesmek için çalışmış; İsrail’in Filistin’e yönelik tüm ihlallerinde İsrail’e tam destek vermişti.

Trump'ın İsrail yönetimine, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Batı Şeria'nın ilhakı ile "Yüzyılın Anlaşması" gibi konularda tam destek vermesi nedeniyle Filistin Devlet Başkanı Abbas da ABD yönetimiyle bütün ilişkileri askıya almıştı.

İsrail Kamu Kuruluşu KAN, nisan ayında Abbas'ın ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'den gelen bir telefon görüşmesini de reddettiğini bildirmişti. Habee göre Abbas, gerekçe olarak uluslararası kabul görmüş protokollere göre Dışişleri Bakanı ile değil, mevkidaşı ABD Başkanı ile görüşmesi gerektiğini öne sürmüştü.

ABD Filistin Joe Biden Mahmud Abbas İsrail Donald Trump Doğu Kudüs Mescid-i Aksa Hamas Yüzyılın Anlaşması