ABD Büyükelçisi'nden 'Türkiye ve Yunanistan Arasında Taraf Tutmuyoruz' İddiası

TAKİP ET

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD'nin Ege'deki pozisyonunda bir değişiklik olmadığını iddia etti.

Yunanistan, Türkiye karasularındaki adaları işgal edip silahlandırmaya devam ederken ABD'den de destek görmeye başladı. İki ülke beraber tatbikat yapmaya başladı. Ayrıca ABD, Yunanistan'ın Ukrayna'ya verdiği silahlara karşılık olarak Yunanistan'a zırhlı araçlar hibe etti. 

Bu araçların Yunan işgali altındaki adalara sevk edildiği görüldü. Güvenlik kaynakları söz konusu zırhlıların Atina yönetimi tarafından Ege Adaları'na gönderdiğini tespit etmişti. Uluslararası anlaşmalara göre 12 Adalar olarak bilinen Türkiye'ye yakın Yunanistan adalarının silahlandırılmaması gerekiyor. 

Türkiye'den BM'ye Adalar Mektubu

"ABD'nin Ege'de Güvenliğe Dair Pozisyonunda Bir Değişiklik Yok"

Öte yandan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Amerika'nın Türkiye ve Yunanistan arasında taraf tutmadığını iddia etti. 

Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, ABD Büyükelçisi, "ABD’nin Ege’de güvenliğe dair pozisyonunda bir değişiklik yok" dedi.

Büyükelçi Flake, "Ortaklardan birinin lehhine taraf tutma pozisyonumuz yok. Şu an ortak çabamız Ukrayna savaşını sonlandırmaya odaklanmak. Yunanistan ile savunma işbirliğimiz NATO’nun doğu kanadını güçlendirmeye dönük" ifadelerini kullandı. 

 

abd yunanistan türkiye abd büyükelçisi jeffry flake