ABD Büyükelçisi'nden S-400 Açıklaması: Tek Çözüm Türkiye'nin Vazgeçmesi

TAKİP ET

ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield, ocak ayı itibarıyla ABD yasalarının Türkiye'nin elinde Rus hava savunma sistemini bulundurmamasını zorunlu kıldığına işaret etti.

Satterfield, ülkesinde ocak ayında kabul edilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na (NDAA) dikkat çekerek ABD yönetiminin artık bu konuda Kongre’ye karşı yeni yükümlülükleri olduğunu hatırlattı. Satterfield’in işaret ettiği yasadaki düzenlemeler arasında, S-400’leri envanterinde bulundurduğu sürece Türkiye’ye yaptırım uygulanması da yer alıyor.

Sattarfield, S-400 krizi için “Bu çetfefilli veya kurnaz bir şekilde çözülebilecek bir sorun değil” dedi ve krizin ancak Türkiye’nin S-400’leri elden çıkarmasıyla çözüme ulaşabileceğini, bu yüzden temasların bu seçeneğe odaklanması gerektiğini vurguladı.

Artık F-35’ler ile S-400’lerin uyumlu olup olmamasının bir tartışma konusu olamayacağını dile getiren ve Trump hükumetinin aralık ayında uyguladığı CAATSA yaptırımlarını hatırlatan Satterfield “Yaptırımlar Türkiye’nin elinde S-400 olduğu için uygulandı, uyumlu olup olmadığından değil. Kongre yasada bunu açıkça tanımladı, bunun çözülmesini istedi” görüşünü dile getirdi.

Satterfield, Türkiye’nin F-35’lerin ortak üretim programına tekrar alınması ve potansiyel olarak Patriot hava savunma sistemi almasının S-400’leri elden çıkarılması şartıyla tekrar konuşulabileceğini kaydetti. Satterfield, bu konuların tartışılabilmesi için "Kongre’ye Türkiye’nin elinde S-400 olmadığını kanıtlamak zorunda olduklarını" dile getirdi.

amerika birleşik devletleri abd abd elçisi ankara büyükelçisi ankara büyükelçiliği büyükelçi büyükelçilik elçilik konsolosluk abdli elçi amerika elçisi amerikalı elçi abd elçisi Satterfield david david Satterfi