ABD Çekilirken Taliban Kabil'i Adım Adım Kuşatıyor: Bir İlçe Daha İşgal Edildi, 19 İl Kuşatma Altında

TAKİP ET

Afganistan'ın başkenti Kabil'in güneybatısında stratejik bir noktada bulunan Calriz ilçesi Taliban tarafından ele geçirildi.

Yerel kaynaklardan öğrenildiğine göre Taliban güçleri sabah erken saatlerde Afganistan'da Maidan Wardak şehrine bağlı Calriz ilçesi merkezine girdi.

Son günlerde devam ettiği bilinen çatışmalarda Kabil hükümeti güçlerini bastıran Taliban'ın sabah saatlerinde ilçe merkezini kontrol altına aldığı ve kentteki depolarda bulunan çok miktarda mühimmat, silah ve askeri aracı ele geçirdiği, ayrıca ilçede görev yapan 100'e yakın Kabil hükümeti askerinin Taliban'a teslim olduğu öğrenildi.

Calriz ilçesi başkent Kabil'in batısında ve 35 kilometrelik bir mesafede bulunuyor.

Afganistan'da 34 il merkezinden 19'u Taliban tarafından kuşatma altına alınmış durumda. Ülkede Taliban'ın doğrudan etki altına alamadığı iller yalnızca Kabil, Bamyan, Pençşir, Bahram ve Daykundi gibi şehirlerden ibaret.

ABD bir yandan Afganistan'dan çekilme harekâtını sürdürürken Taliban'ın Kabil hükümetine yönelik saldırıları giderek yoğunlaşıyor. Dooha Anlaşması kapsamında ABD güçlerinin 1 Mayıs itibarıyla ülkeden tamamıyla çekilmesine karar verilmiş, barış sebebiyle Taliban il ve ilçe merkezlerine saldırılarına genel olarak ara vermiş ve ABD'de Biden'ın iş başına gelmesiyle birlikte çekilme süreci Eylül ayına kadar uzatıldığı duyurulmuştu. ABD'nin 1 Mayıs'ta çekilmemesi üzerine Taliban ülke genelinde il ve ilçe merkezlerini sivil ve askeri noktalar üzerinden kanlı saldırılarla hedef almaya başladı.

12 Mayıs'ta da başkent Kabil'in güneyindeki stratejik bir noktada bulunan Nirkh ilçesinin Taliban tarafından işgal edildiği bildirilmişti. Nirkh ilçesi ise başkent Kabil'in 40 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

 

ABD Çekilirken Taliban Kabil'i kabil Adım Adım Kuşatıyor: Bir İlçe İşgal Edildi 19 İl Kuşatma Altında