ABD-Çin Görüşmesi, Çin'in Türkleri Siyasî Tutsak Olarak Tuttuğunu Kabullenmesi Anlamına Gelebilir

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 18 Mart günü Çinli mevkidaşı Wang Yi ile bir araya gelecek. Görüşmede, toplama kamplarındaki tutsak Uygur Türklerinden en az birinin serbest bırakılması da gündeme getirilecek.

ABD Dışişleri Bakanı ve Çinli mevkidaşının görüşmesinde, işgal altındaki Doğu Türkistan'da ÇKP tarafından gerçekleştirilen soykırımın gündeme alınıp alınmayacağına yönelik bir soruya Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Uygur Müslümanlarına yönelik soykırım, Çin ile doğrudan konuşacağımız konulardan biri olacak" yanıtını vermişti.

Alaska'daki görüşmede, toplama kamplarındaki tutsak Uygur Türklerinden en az birinin serbest bırakılması için girişimde bulunulacağına ilişkin söylentiler gündeme geldi. Buna göre Dışişleri Bakanı Blinken'in söz konusu toplantıya Çin'in müebbet hapse mahkum ettiği Uygur bilim insanı İlham Tohti'nin kızı ve insan hakları aktivisti Cevher İlham (Jewher Ilham) ile yine toplama kamplarındaki tutsaklardan Ekpar Asat'ın kız kardeşi avukat Rayhan Asat'ı da götüreceği öğrenildi.

ÇKP yetkilileriyle yapılacak görüşmede, ABD'de yaşayan Uygur Türklerinin toplama kamplarındaki tutsak yakınlarından bazılarının serbest bırakılması için pazarlık yapılacak. Böylesi bir görüşme, Çin'in toplama kamplarında Uygurları tutsak ettiğinin ve onlara sistematik bir soykırım uyguladığının bizzat Çin devleti tarafından da kabul edildiğini gösteriyor.

Uygur Türkleri Doğu Türkistan Çin ABD siyasi tutsak Uygur siyasi tutsaklar soykırım Uygur soykırımı Blinken Antony Blinken Wang Yi ÇKP Alaska ABD-Çin görüşmesi