ABD, Çin Virüsü Aşılarının Patent Haklarının Kaldırılmasını Destekliyor

TAKİP ET

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Çin virüsü aşılarının üretim kapasitesini arttırmak için patent haklarının kaldırılmasını desteklediklerini bildirdi. Tai, bunun için Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) yapılacak müzakerelere de katılacaklarını duyurdu.

Tai, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Çin virüsü aşıları üzerindeki fikrî mülkiyet haklarının kaldırılmasına destek verdi. Çin virüsü salgınının olağanüstü önlemler gerektirdiğine dikkat çeken Tai, "Yönetim, fikri mülkiyet haklarının korunmasına güçlü bir şekilde inanmaktadır ancak salgını sona erdirmede Kovid-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi desteklemektedir" diye konuştu.

Tai, bu konuda DTÖ'deki müzakerelere de aktif olarak katılacaklarını duyurarak kurumun fikir birliğine dayalı yapısı ve ilgili konuların karmaşıklığı dikkate alındığında bu müzakerelerin zaman alacağını belirtti. Tai, ayrıca bu aşıların üretilmesi için gereken ham maddelerin de arttırılması için çalışılacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise bugün düzenlediği basın toplantısında, Çin virüsü aşıları üzerindeki fikrî mülkiyet haklarının kaldırılmasının gündemde olduğunu ancak bu konuda henüz bir karar alınmadığını belirtmişti.

Öte yandan Alman ilaç firması BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, Çin virüsü aşılarının üretim kapasitesini arttırmak için fikrî mülkiyet hakkından vazgeçmenin doğru bir yol olmadığını, bunun yerine üretim lisansları verilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Çin virüsü koronavirüs covid-19 kovid-19 salgın pandemi aşı Biontech Uğur Şahin ABD patent fikri mülkiyet hakları aşı patenti Beyaz Saray Dünya Ticaret Örgütü Jen Psaki Katherine Tai