ABD, Çinli Şirketlerin ABD'de Arazi Almasını Engelleyecek Yasa Tasarıları Hazırlıyor

TAKİP ET

ABD'nin başkenti Washington'da hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, TikTok gibi Çinli işletmelerin ABD'de toprak sahibi olmasını önlemenin yollarını arıyor.

The Washington Post'un aktardığına göre ABD'de Çinli şirketlerin ABD'den arazi almasının önüne geçecek yasa tasarıları üzerinde çalışılıyor.

Birçok eyalette yasama organları, Çinli şirketlerin satın alabileceği toprağa sınırlama getirirken kadar konuyla ilgili 33 eyalette 81 tasarı geçirildi. Tasarıların 10'dan fazlası Alabama, Idaho ve Virginia gibi eyaletlerde yasa haline gelmiş durumda. Bu kısıtlamalar arasında Çin vatandaşlarının ordu üslerine yakın yerlerde arazi alamaması veya tarım bölgesinde toprak sahibi olamaması gibi önlemler bulunuyor.

Tasarıların destekçileri, Çin hükümetinin askeri üslerin yakınında satın aldığı arazilerde casusluk operasyonları düzenleyebileceğini ve düşman yabancı kuruluşların çok fazla tarım arazisi edinmesi halinde ülkenin gıda tedarikinin tehdit altına girebileceğini vurguluyor.

Nefret Suçu Bahanesi

Ancak bazı gruplar, yeni tasarıların ulusal güvenlik kaygılarının ötesine geçeceğini iddia ederek nefret suçlarının arttığı bir dönemde Çinlilere karşı ayrımcılığı teşvik edebileceğini ve mülk sahibi olmalarının açıkça engellendiği bir döneme geri dönülebileceğini ileri sürüyor. 

Cumhuriyetçi eski Teksas eyalet temsilcisi Martha Wong, "İnsanların Çinli olduğunuz için Çin hükümetinin bir parçası olduğunuzu düşünmelerine neden olan bir cehalet var" dedi.

Soykırımcı Çin Büyükelçiliği'nden Kınama

Soykırımcı Çin'in ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, tasarılar kınanırken,"Çin ve ABD arasındaki ticari etkileşimler her iki tarafa da fayda sağlamaktadır. Ticareti ve yatırımı siyasallaştırmak piyasa ekonomisi ilkelerine aykırıdır ve insanların ABD piyasasına olan güvenini sarsar. Bu tür kısıtlamalar aynı zamanda ABD'deki Asyalı nefretini ve ırk ayrımcılığını körükleyerek Amerikan değerlerine ters düşebilir" denildi. 

 

abd çinli şirketler abdde arazi arazi satın alma