ABD'de Çalıntı Tarihi Eserler Ele Geçirildi

TAKİP ET

Manhattan müfettişleri, Metropolitan Sanat Müzesi mütevellisi ve sanat koleksiyoncusu tarafından yıllar içinde satın alınan 69 milyon dolar değerinde çalıntı eser ele geçirildiğini bildirdi.

Geçtiğimiz iki yıl içinde, 84 yaşındaki ünlü New Yorklu hayırsever Shelby White’ın koleksiyonundan 89 esere, Manhattan Bölge Savcılığı’nın özel Tarihi Eser Kaçakçılığı Birimi tarafından, başlangıçta çalıntı oldukları tespit edildikten sonra el konulduğu açıklandı.

White, yetkililere yaptığı açıklamada ne kendisinin ne de eşinin satın alınmadan önce eserlerin çalıntı olduğunu bildiğini söyledi.

White tarafından satın alınmadan önce çalındığı bildirilen en değerli tarihi sanat eserlerinden biri, tek başına 15 milyon dolar değerinde.

İmparator Lucius Verus’un bronz heykeli olan parça, araştırma belgesine göre MS 2. Yüzyılın sonları ile 3. Yüzyılın başlarına ait ve Türkiye’den çalındığı belirtiliyor.

White'ın kamuoyundaki saygınlığı ve Met ile olan yakın bağları, Yemen, Türkiye ve İtalya gibi 10 farklı ülkeden çalınan sanat eserleri ve tarihi eserlerin toplu olarak ele geçirilmesinin ardından inceleme altına alındı.


 

Tarihi eser Müze Tarihi eser kaçakçılığı Türkiye