ABD'de Çin'i Hedef Alan Rekabet Yasası Temsilciler Meclisi'nde Onaylandı

TAKİP ET

ABD'de Çin'e karşı rekabet gücünün arttırmaya yönelik 'Rekabet Yasası' adlı yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde onaylandı.

ABD’de Çin’e karşı rekabet gücünün arttırılmasını amaçlayan "Rekabet Yasası" yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 210 hayıra oyuna karşılık 222 “evet” oyuyla onaylandı.

Yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nin onayından sonra Senato’ya gönderildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi yasaya ilişkin olarak,"Rekabet Yasası, ABD’yı bağımsız bir şekilde kendi kendine yeterli hale getirir. Ülkemizde daha verimli üretimin devam ettirilebilmesi için çip konusunda kendi kendine yeterlilik sağlar" dedi.

Tasarıya göre Çin’in piyasayı bozan ticaret uygulamalarına karşı koymak için ABD ticaret kurallarında da bazı değişlikler yapılacak. 

Tasarıyla yarı iletken üretimini sübvanse etmeye kullanılması için 52 milyar dolar ve 6 yıl içinde tedarik zinciri sorunlarını hafifletmeye kullanılması için 45 milyar dolar ayıralacak.

Yasa tasarısı ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla Paris Anlaşması’nın bir parçası olarak Yeşil İklim Fonu’na 8 milyar dolar ayırıyor.


Biden Dört Gözle Onaylamayı Bekliyor


ABD Başkanı Joe Biden da yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmesini kutladı. Biden, tasarıyı imza için masasında görmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.

Biden, “Temsilciler Meclis’i bugün daha güçlü tedarik zincirleri ve daha düşük fiyatlar, daha fazla ve iyi imalat işleri için burada 21. yüzyılda Çin’i ve diğerlerini geride bırakmak için kritik bir oy kullandı” dedi.

abd çin rekabet yasası abd temsilciler meclisi senato Joe Biden