ABD'de Çin Soykırımından Kaçan Uygurları Korumak İçin Yasa Tasarısı Sunuldu

TAKİP ET

ABD'de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kanattan isimlerin bulunduğu bir grup kongre üyesi, Çin soykırımından kaçan Uygurlar ve diğer Türk grupları korumak için bir yasa tasarısı sundu.

ABD'de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kanattan isimlerin bulunduğu bir grup kongre üyesi, Çin soykırımından kaçan Uygurlar ve diğer Türk grupları korumak için bir yasa tasarısı sundu.

ABD Virginia eyaletinin onuncu bölgesinin temsilcisi, Demokrat Partili Jennifer Wexton öncülüğündeki bir grup, Doğu Türkistan’daki Uygurları ve soykırımcı Çin hükûmetinden zulüm gören diğer etnik azınlıklara "öncelikli mülteci" statüsü vererek ABD'ye sığınma başvurusunda bulunma süreçlerini hızlandırmak için bir yasa tasarısı hazırladı.

Temsilci Wexton, "Uygurların ve diğer etnik azınlıkların Çin hükûmetinin elinde karşı karşıya kaldığı korkunç vahşet, küresel bir insan hakları acil durumudur. Uygurlara hızlandırılmış mülteci statüsü ve sığınma yolu için umut vermek amacıyla iki partili bir yasa tasarısı getiriyorum." diyerek tasarıyı duyurdu.

Temsilci Salazar, “Çin Komünist Partisi tarafından işlenen Uygur Soykırımı, şimdiye kadar tanık olduğumuz en korkunç insanlık suçlarından biridir” dedi. “Mülteci sistemimiz en çok ihtiyacı olanlara koruma sağlamak için tasarlandı. Bu sistemin, Uygurların ve diğer ezilen azınlıkların Doğu Türkistan’da maruz kaldığı sistematik zulüm ve işkenceden kaçabilenleri almaya hazır olmasını sağlamalıyız”

Temsilci Meeks, “ABD, Pekin’i soykırımı nedeniyle kınayamaz ve sırtını sıvazlayamaz” dedi. “ÇHC’nin Doğu Türkistan’daki vahşetinden kaçmaya çalışanlara yardım sunmak için ahlaki ve uluslararası bir sorumluluğumuz var. Uygurlara ve diğer etnik azınlıklara genişletilmiş mülteci koruması sağlamak, yapılacak doğru şey ve Amerika’nın insan hakları söz konusu olduğunda konuşmaya devam ettiğini göstermenin açık bir yoludur”

ABD'de öne çıkan her iki siyasi partiden temsilcilerin desteklediği tasarı yasalaşırsa şu anda Çin Komünist Partisi tarafından yürütülen korkunç baskıdan ve soykırımdan kaçmak isteyen Uygurlara "Öncelik-2" statüsü tanınacak. ABD'de bu statü, ABD'ye sığınma sürecine acil erişim ihtiyacı olan mülteciler için kullanılıyor.

Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşen Abbas, “Uygur Bölgesi sakinlerinin 'Öncelik-2' mülteci statüsünün özel insani kaygı olarak belirlenmesi, Uygur halkının karşı karşıya olduğu korkunç koşulların uzun zamandır gecikmiş bir kabulüdür. Çin Komünist Partisinin Uygurlara karşı devam eden soykırımı göz ardı edilemez ve bu yasa tasarısı onları vahşetlerinden sorumlu tutmak için çok önemli bir adımdır. Kongre’yi bu tasarıyı derhal geçirmeye ve ÇKP’ye dünyanın onların apaçık insan hakları ihlallerine müsamaha göstermeyeceğine dair açık bir mesaj göndermeye şiddetle çağırıyorum. Uygur toplumu çok uzun zamandır acı çekiyor ve onlara umutsuzca ihtiyaç duydukları koruma ve yardımı sağlamak için harekete geçme zamanı geldi." dedi.

ABD hükûmeti, Çin hükûmeti tarafından Uygurlara ve diğer etnik azınlıklara yönelik sistematik yürütülen baskı faaliyetlerinin bir soykırım olduğunu kabul etti. Yıllar süren sistematik ayrımcılık; Çin hükûmeti tarafından tahminen bir milyon Uygur’un zorla çalıştırma, zorla kısırlaştırma, işkence ve keyfi olarak gözaltına alınma faaliyetlerini içeriyor.

uygurlar Doğu Türkistan kongre üyesi yasa tasarısı