ABD'de Kriz Büyüyor: 25 Eyalet, Kaçak Göçmenlere Karşı Teksas'ın Yanında Olduklarını Belirten Bildiri Yayımladı

TAKİP ET

Teksas Eyaleti ile Biden yönetimi arasındaki krize diğer eyaletlerde dahil oldu. 25 eyalet Teksas'ın yanında olduklarını belirten bildiri yayımladı.

Kaçak göçmenlerin geçişini engellemek için Meksika sınırına Teksas eyalet yönetimi tarafından çekilen dikenli tel, Biden yönetimi tarafından kaldırılmak istenmişti. Bunun üzerine Teksas Valisi Greg Abbott, Biden yönetimini 6 milyon kaçak göçmenin ülkeye girişini engellememekle suçlamış ve dikenli tellerin kaldırılmayacağını belirtmişti.

Teksas Valisi Greg Abbott, Biden Yönetimini Kaçak Göçmenleri Engellememekle Suçlayıp İşgal Durumu İlan Etti

Teksas eyaleti ile federal hükümet arasındaki kriz devam ederken 50 eyaletten oluşan ABD'de 25 eyalet, Biden yönetimine karşı ortak bir bildiri yayımlayarak kaçak göçmenlere karşı olan Teksas'ın yanında olduklarını belirtti. 25 eyalet valisinin 24'ü Cumhuriyetçi Parti mensubu iken bildiriye imza atan tek Demokrat Partili Vali, 2020 yılındaki seçimlerde Biden'ı destekleyen Vermont Valisi Phil Scott oldu.

Yayımlanan bildiride Biden yönetimi, yürürlükte olan göçmen yasalarını uygulamamakla suçlanırken ülkeye yasadışı yollardan giren kaçak göçmenlerin serbest bırakıldığı belirtildi. Yayımlanan bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Sınırı güvence altına almak için jiletli tel örgüler de dahil olmak üzere her türlü araç ve stratejiyi kullanan Vali dostumuz Greg Abbott ve Teksas Eyaleti ile dayanışma içindeyiz. Bunu kısmen yapıyoruz çünkü Biden Yönetimi halihazırda yürürlükte olan göçmenlik yasalarını uygulamayı reddediyor ve ülkemize yasadışı yollardan giren göçmenlerin Amerika'da kitlesel olarak serbest bırakılmasına yasadışı bir şekilde izin veriyor."

Bildiriye imza atan eyaletler ise şu şekilde: Alabama, Alaska, Arkansas, Florida ,Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, New Hampshire, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Utah, Vermont, Virginia, West Virginia, Wyoming.

Teksas Ulusal Muhafızları Sınırdan Ayrılmıyor

Biden yönetimi, Teksas Eyaletine alınan karara uyması için bugüne kadar süre tanıdı. Karara uyulmazsa federal hükümetin Teksas Ulusal Muhafızları'na el koyma yetkisi bulunuyor ancak buna rağmen Teksas Ulusal Muhafızları, Meksika sınırından ayrılmayarak kaçak göçmenlere karşı sınırı korumaya devam ediyor.

Trump: Tüm Eyaletleri Ulusal Muhafızlarını Teksas'a Göndermeye Davet Ediyorum

Kasım ayındaki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olması beklenen eski başkan Donald Trump bir açıklama yaparak Amerikalıları Teksas Valisi Greg Abbott'ın aldığı kararı desteklemeye davet ederken tüm eyaletlerin ulusal muhafızlarını Teksas'a göndermesini istedi. Trump açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Tüm Amerikalılar halkın güvenliğini, bekasını ve egemenliğini korumaya yönelik sağduyulu tedbirleri desteklemelidir. Tüm eyaletleri, yasa dışı kişilerin sınırdan girişini önlemek ve sınırdan geri göndermek için ulusal muhafızlarını Teksas'a göndermeye davet ediyorum."

abd kriz eyalet