ABD'de Uygurların Köleleştirilmesine Karşı Hazırlanan Yasa Yürürlüğe Girdi

TAKİP ET

ÇKP rejiminin Uygur Türklerini köleleştirmesine karşı hazırlanan yasa ABD'de yürürlüğe girdi.

"Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası" olarak adlandırılan yasal düzenleme bugün ABD'de yürürlüğe girdi. 

Doğu Türkistan'daki işgalci Çin Komünist Partisi rejimi, sistematik bir kültürel soykırım uyguladığı Uygur Türklerini toplama kamplarına kapatıyor.  Doğu Türkistan'daki yetişkin Uygur nüfusunun en az yüzde 12'si olmak üzere 1 ila 3 milyon kişinin toplama kamplarında tutulduğu tahmin ediliyor. 

Tümüyle kapalı bir rejim olan Çin Komünist Partisi rejiminin işgali altındaki Doğu Türkistan'da kurulan bu kamplara keyfi olarak atılan Uygur ve Kazak Türklerinin köleleştirildiği, çok az ücretle ya da bedava olarak çalıştırıldığı biliniyor. Bir süre önce Rusya'dan bir kişinin Çin'den satın aldığı bir çift ayakkabının içinde şu ifadelerin yer aldığı bir not çıkmış, olay tüm dünyada gündeme gelmişti:

"Help, I am in jail in China. Please help Uyghur." (Yardım edin, Çin'de hapisteyim. Lütfen Uygurlara yardım edin.)

Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası

ABD'de yürürlüğe giren yasayla birlikte Doğu Türkistan'da Çin tarafından üretilen ürünlerin ithalatı için bu ürünlerin hiçbir kısmının hiçbir şekilde köle işçilikle üretilmediğine dair "açık ve ikna edici kanıt" sunması zorunluluğu getirildi.

Kapalı bir rejim olan Çin'de bu ürünlerin zorla çalıştırmayla, yani köleleştirilen Uygurların emeğiyle üretilmediğini tescil edebilecek bağımsız ve güvenilir denetçi olmaması nedeniyle tedarik zincirinin bozulabileceği belirtiliyor. Fakat Washington yönetimi yasadan geri adım atmayarak yürürlüğe soktu. Bu durumda ABD'li firmaların Çin'den tedarikçilerle çalışmalarını tamamen bitirmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Hatta bazı uzmanlar yasayı, fiilen Doğu Türkistan'da üretilen ürünlere getirilen bir ithalat yasağı olarak niteliyor. 

Söz konusu yasa geçtiğimiz yıl ABD Kongresi'nde Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin oylarıyla kabul edilmiş ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı. 

abdde uygurları uygurların köleleştirilmesine karşı hazırlanan yasa yürürlüğe girdi toplama kampları Doğu Türkistan