ABD'den Çin'e Rusya Konusunda Tehdit: Bunun Sonucu Olur

TAKİP ET

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline sessiz kalan Çin'i tehdit etti.

Basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'yı işgale kalkışan Rusya'nın saldırganlığına karşı sessiz kalan Çin'e "mesajlarını net bir şekilde ilettiklerini" bildirdi.

İletişim kanallarını açık tutmak için Çin heyetiyle bir araya geldiklerini belirten Price, görüşmelerin dünyadaki en mühim ikili ilişki olduğunu belirterek "Sorumlu bir ülke olarak ilişkimizi karakterize eden rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamakla yükümlüyüz" diye konuştu. 

Cumhuriyet'in haberine göre dünyanın birçok ülkesinin Ukrayna'ya destek açıklaması yaptığını ve Rusya'nın işgal girişimine karşı tavır koyduğunu belirten Ned Price, Çin'in böyle bir açıklama ya da tavır göremediklerini söyledi.

Bu konuda açık konuştuklarını vurgulayan Price, "Çin’e, Rusya'nın mali ve ekonomik kaybını telafi etmeleri veya Rusya’nın savaşına malzeme desteği vermeye yönelik herhangi bir çabaya girişmeleri konusunda ciddi endişelerimiz olduğunu ve böyle bir durumda sadece ABD tarafından değil dünyadaki ortak ve müttefiklerimizden de ağır bedeller ödetileceğini açıkça belirttik" dedi.

Beyaz Saray: Bunun Sonucu Olur

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden ve Çin diktatörü Xi Jinping'in yarın yapacağı telefon görüşmesini "bir fırsat" olarak niteleyerek "Çin'in söylemlerinde net bir duruş ya da Rusya'ya yönelik net bir kınama yok" diye konuştu.

Çin'in Rusya'ya yardım etmesine ilişkin "Rusya yabancı bir ülkeyi işgal ederken, Çin'in buraya herhangi bir şekilde yardım etmesi önemli bir endişe kaynağıdır ve bunun sonucu olur" ifadelerini kullandı.

abd rusya çin tehdit ned price