ABD'den Kıtalararası Balistik Füze Denemesi

TAKİP ET

ABD, Çin'in Tayvan üzerindeki güç gösterisi nedeniyle ertelenen kıtalararası balistik füze denemesini gerçekleştirdi.

Reuters'ın haberine göre ABD ordusu, Çin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyareti sırasında Tayvan üzerinde yaptığı güç gösterisi sırasında gerilimi artırmamak için ertelenen kıtalararası balistik füze denemesini gerçekleştirdi.

Pelosi'nin Tayvan ziyareti sırasında Çin, Tayvan Boğazı'na çok sayıda uçak konuşlandırmış ve adanın kuzeydoğusu ile güneybatısını füzelerle hedef almıştı. Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayan ve kontrol altına almak isteyen Çin'in saldırgan hamleleri karşısında gerilimin körüklenmemesi amacıyla füze testi ertelenmişti. 

"Herhangi Bir Özel Nedeni Yok"

Minuteman III kıtalararası balistik füze denemesine ilişkin ABD ordusundan yapılan açıklamada, bu testin daha önce yaklaşık 300 defa yapıldığı ve herhangi bir olayın özel sonucu olmadığı belirtildi.

Minuteman III füzesi denemesi aslında Nisan ayında yapılacaktı. Fakat Rus ordusunun Ukrayna'yı işgale kalkışmasının ardından Rusya ile yaşanan nükleer gerginlik nedeniylee bu test de iptal edilmişti.

Minuteman III Füzesi

Nükleer kapasiteli Minutemann füzesinin yaklaşık 10 bin kilometre menzili olduğu ve saatte yaklaşık 24 bin kilometre hıza ulaşabildiği belirtiliyor.

abd kıtalararası balistik füze denemesi rusyta rusya çin tayvan ordusu reuters minuteman iii