ABD'den Montrö Sözleşmesi İçin Hadsiz Teklif: Yürürlükten Kaldırılması İçin Türkiye ile Çalışmaya Hazırız

TAKİP ET

ABD Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşarı Celeste Wallander Montrö Boğazlar Sözleşmesi için hadsiz bir teklifte bulundu.

Harici.com haberine göre Celeste Wallander, Ukrayna’daki mevcut durum göz önüne alındığında ABD'nin, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin aşamalı olarak yürürlükten kaldırılması ve boğazların yeniden açılması konusunda Türkiye ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu belirtti.

Wallander, Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat sevkiyatını koordine etmek üzere kurulan temas grubu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda, ABD’nin hadsiz bir biçimde Karadeniz’in ticari deniz taşımacılığına 'tamamen açılması konusunda baskı yaptığını' belirtti.

"Türkiye de dahil olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle, Montrö Sözleşmesi’nin bir tarafı olarak Türkiye’nin bu sözleşmenin hükümlerinden yararlandığı çatışma durumundan uzaklaşmak için gerekli koşullar üzerinde çalışmak istiyoruz" açıklamasını yapan Wallander, "Ancak ticari deniz taşımacılığına geri dönüşü başlatacak asıl anahtar Rusya’nın Ukrayna’daki işgali durdurması olacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne bağlı olduğunu bir çok kez belirtmiş ve Karadeniz'de askeri gerilimi engellemek amacıyla Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını savaşa taraf olan ülkelerin ve denize kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişine kapatmıştı.

abd Montrö Boğazlar Sözleşmesi hadsiz açıklama