ABD'den S-400 Açıklaması: Problemi Çözmenin Farklı Bir Yolunu Arama Zamanı Gelmiş Olabilir

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, HaberTürk'ten Sena Alkan'a dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

"Putin Kendi Halkından Korkuyor"

Batı ülkelerinin getirdiği yaptırımların Putin'in "önceden tasarladığı haksız, sebepsiz savaşını" durdurmaya, Moskova'yı savaştan caydırmaya yetmediğini belirten Sherman, "Ancak bunun Putin üzerinde ağır bedeli olacaktır. Etrafındakiler için de bedeli ağır olacak. Rus halkı için de bedelleri ağır olacak. Ruble değer kaybetti, şirketlerin çekildiğini, gazetecilerin gittiğini görüyoruz. Hatta protesto edenler hapisle karşı karşıya kalıyor. Öyle gözüküyor ki, Putin kendi halkından korkuyor" dedi.

"Yoğun Bakımda Olması Gereken Bebekler Metro İstasyonlarında"

Rus diktatörü Putin'in Ukrayna'da Zelenskiy hükümetini düşürerek kukla bir rejim kurmak istediğini belirten Sherman, "Ukrayna tehdit olacak hiçbir şey yapmadı. Hiçbir zaman Ukrayna, Rusya'ya tehdit oluşturmadı. Bütün olanlar, haksız, sebepsiz, önceden tasarlanmış vahşi kıyımdır. Bebekler sığınakta dünyaya geliyorlar. Çocuklar hayatlarını sığınaklarda geçiriyor. Yoğun bakımda olması gereken bebeklerin metro istasyonlarında görüyoruz. Bir insan bunu nasıl yapabilir ki..." diye konuştu.

"Türkiye İnanılmaz Bir NATO Müttefiki"

Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı konusunda "inanılmaz bir NATO müttefiki" olarak hareket ettiğini belirten Sherman, "İnsani tarafta da ciddi bir yardım sağlıyor Ukrayna halkına. Ellerinden geleni yapmaya çalışıyor Ukrayna halkı için. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy'le görüşüp destek ve yardımlarını sundu. Bu durumunu sonlandırabilmek için yoğun çalışıyor. Putin'le bir araya gelip gidişatı değiştirmeye çalışıyor. Türkiye'nin sergilediği liderlik ve NATO müttefiklerine sunduğu yoğun destek için minnettarız" ifadelerini kullandı.

"Bir NATO Ülkesine Saldırı Olursa O Ülkenin Her Bir Karışını Korumak İçin Elimizden Geleni Yaparız"

Bir NATO üyesi olan Türkiye'ye karşı pozisyonlarının uzun soluklu olduğunu belirten Sherman, "ABD'nin şu noktada Ukrayna'ya ABD askerlerini göndermek istememekte. Ancak bir NATO ülkesine saldırı gerçekleşirse o ülkenin her bir karışını korumak için elimizden geleni yaparız. Türkiye de NATO'nun parçası" şeklinde konuştu.

"S-400 Problemini Çözmenin Farklı Bir Yolunu Aramanın Zamanı Gelmiş Olabilir"

F-16 meselesinde teknik görüşmelerin devam ettiğini belirten Sherman, "S-400'lerin biraz daha uzun vadeli konu olduğunu biliyoruz. Belki artık bu problemi çözmenin, farklı bir yolunu aramanın zamanı gelmiş olabilir. Bu noktada neler yapılabileceğine bakacağız. Hiçbir şeyin imkansız olmadığını söylememiz lazım" dedi. 

"Türkiye'ye Güvenimiz Tam"

Türkiye'ye inançlarının tam olduğunu belirten Sherman, "Türkiye Montrö'yü uygun şekilde uygulayacaktır. Karar alma süreçlerinde Türkiye oldukça şeffaf davrandı. Hiç kimse Boğazlar'ın böylesi bir savaşın parçası haline geldiğini görmek istemez. Bizim Türkiye'ye güvenimiz tam" ifadelerini kullandı.

"NATO Saldırı Değil, Savunma İttifakı"

Bu korkunç savaşın sorumlusunun tek kişi olduğunu belirterek "O da Vladimir Putin'dir" diyen Sherman, "NATO Rusya'ya tehdit değil. NATO saldırma değil savunma maksatlı topluluktur. Putin'in yapmaya çalıştığı şey egemenlik hakkı olan ülkeyi işgal etmek. Bir ülkenin bağımsızlığını, toprak bütünlüğüne, kendi kaderine karar verebilme hakkına saldırmak" dedi.

"Putin Kararını Önceden Vermişti"

Putin'in ikili görüşmeler de dahil olmak üzere farklı şeyler söylediğini belirten Sherman, "Birkaç hafta önce toplantı yapılmıştı, birkaç yıl geçmiş gibi hissettiriyor. Şöyle demişti: Ukrayna hiçbir zaman NATO'ya katılmamalı. Avrupa'da tehlikeli silahlar görmek istemiyorum ve NATO 97 öncesi haline dönsün, o tarihten sonra NATO'ya katılanlar ayrılsın dedi. Konuşabilirdik ancak hiçbir şeyi konuşmak istemedi. Zaten önceden karar vermişti. Ukrayna'yı güç kullanarak işgal etmek istedi o" diye konuştu.

Nükleer Tehlike

Oluşan nükleer riskin çok tehlikeli olduğunu belirten Sherman, "Ben buraya gelmek için uçuşuma hazırlanırken bir anda telefonum çaldı. Bir nükleer santrale yapıldı bu saldırı. Sanırım Avrupa'nın en büyük santrali. Neyse ki çok güvenli ama yine de çok korkutucuydu. Daha fazla bilgi elimize geçene kadar çok korktuk. Bu olanlar çok korkutucu" ifadelerini kullandı.

"Siz 4,5 Milyon Kişiye Ev Sahipliği Yapıyorsunuz"

Ukraynalı mültecilere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sherman, "Pek çok ülke kişi ülkesini terk etti. Siz Türkiye olarak 4,5 milyon kişiye ev sahipliği yapıyorsunuz. Bunların ne demek olduğunu çok iyi bilirsiniz. 1 hafta içinde neredeyse 1 milyon kişi mülteci haline geldi. Çoğunlukla kadın ve çocuklardı. Erkekler savaşmak zorunda kaldı. Anneler ve anneanneler için bunu izlemek zordur. Umuyoruz ki bir an önce bu savaş sona erer" dedi.

wendy sherman abd türkiye nato rusya ukrayna putin f-16 f-35 s-400 zamanı gelmiş olabilir problemi çözmenin habertürk