ABD'den Türkiye'ye S-400'lerin Ukrayna'ya Verilmesi Karşılığında F-35 Teklifi

TAKİP ET

The New York Times gazetesi, ABD'li yetkililerin Türkiye'ye S-400 füzelerini Ukrayna'ya vermesi karşılığında F-35 programına geri almayı teklif ettiğini yazdı.

The New York Times'ta yer alan Mark Mazzetti, Helene Cooper, Julian E. Barnes ve Davi E. Sanger imzalı makalede ABD'nin Türkiye'ye yönelttiği teklife yer verildi.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırısının ardından Ukrayna savunması, sivillerin Rus zırhlılarına karşı kullandığı molotof kokteyllerinden, Rus birimlerine karşı kullanılan kamikaze İHA'larına kadar elinde bulunan her imkanla işgale karşı koymaya çalışıyor.

Ancak Rus işgal güçleri, karadan ilerleme kaydedemeyişini, yoğun hava bombardımanıyla örtmeye çalışıyor. Ülkenin birçok yerinde doğum hastanelerine varıncaya kadar sivil noktalar bombalandı. Birçok sivil ve çocuk yaşamını yitirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ise birçok konuda açık destek veren Batılı ülkelere hava desteği için adeta yalvardı.

ABD Ukrayna Hava Sahasını Kapatmayacak

ABD Senatosu'nda konuşan Zelenskiy hava desteği talep etti. Onur konuğu olarak davet edilen Ukrayna Büyükelçisi, oturuma Ukrayna bayrağının renkleriyle süslü rozetlerle gelmiş olan Senato üyeleri tarafından ayakta alkışlandı ancak ABD Başkanı Biden, "NATO topraklarını koruyacaklarını" belirterek Ukrayna hava sahasını kapatmayacaklarını açıkladı.

Polonya'nın elinde bulunan Sovyet yapımı Mig-29'ların Ukrayna'ya verilmesi teklifi de Pentagon'un "ABD ve Rusya arasında bir savaşa neden olacağı" uyarısı nedeniyle Biden yönetimi tarafından geri çevrildi. Bunların ardından Washington'ın Kiev yönetiminin hava savunma gücünü artırmak için farklı alternatiflere yöneldiği belirtiliyor.

Türkiye F-35 Programına Geri Alınabilir

Geçtiğimiz günlerde Paul Kolbe tarafından Wall Street Journal'da kaleme alınan makalede Türkiye'nin elindeki S-400'leri Ukrayna'ya verebileceği ve böylece hem Ukrayna'nın hava savunmasının güçlendirileceği hem de Türkiye'nin F-35 programına geri alınarak ABD-Türkiye ilişkilerinin düzeltilebileceği belirtilmişti. 

Wall Street Journal: Türkiye S-400'leri Ukrayna'ya Gönderebilir, Ankara-Washington İlişkileri Düzelir


New York Times'ta yer alan "For the U.S., a Tenuous Balance in Confronting Russia" başlıklı makaleye göre ABD'li yetkililer, Türkiye'nin elindeki S-400'leri Ukrayna'ya vermesiyle "Rusya ile olan dansından uzaklaşacağını" ve bir NATO müttefiki olan Türkiye'ye uygulanan CAATSA yaptırımlarının kaldırılabileceğini öngörüyor. 

Wendy Sherman'ın Ziyaretiyle Fikir Ortaya Çıktı

NYT'nin aktardığına göre Biden yönetimi Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmekten çekiniyor. Biden yönetimi, Polonya'ya ait Mig-29'ların bir NATO ülkesinden kalkarak Ukrayna'ya gitmesinin Rusya'nın bir NATO ülkesine misilleme yapmasına neden olabileceğini düşünüyor. Bu nedenle geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın gelişiyle Türkiye'nin elindeki S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi teklifinin öne sürüldüğü bildirildi. Buna karşın Türk tarafı, S-400'lerin Rusya ile doğrudan savaş halindeki bir ülkeye verilmesinin Moskova'nın tepkisini çekeceğinden endişeli. Buna karşın Türkiye'nin böyle keskin bir hamleyle kurucu ortağı olduğu F-35 programına yeniden dönüşünün kapısını açabilir. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesinden Destek

Bunun yanı sıra ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ted Lieu, Türkiye'nin S-400'leri Ukrayna'ya vermesi fikrini desteklediğini, Ankara'nın böyle bir hamle yapması durumunda Türkiye'ye uygulanan ve F-35 programından çıkarılmasına neden olan CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını destekleyeceğini söyledi.

abd türkiye s-400 teklif f-35 wendy sherman rusya ukrayna