ABD'den Yunanistan'a F-35 Teklifi

TAKİP ET

ABD, Yunanistan'a 20 adet F-35'in satışına ilişkin teklif yaptı.

Türkiye F-35 programından çıkartılırken ABD, Yunanistan'a 20 adet F-35 satışı teklifi yaptı.

Yunan haber sitesi New Post'un haberine göre ABD, 20 adet F-35 Lightning II uçağını 3,5 milyar dolar karşılığında satmayı teklif etti. Uçakların sadağına eklenecek silahlar ikili müzakerelerle ayrı bir anlaşmayla belirlenecek yani silahların maliyeti bu fiyata dahil olmayacak.

Yunanistan'ın teklifi kabulü halinde teklif edilen 20 F-35'in ilki 2026'da Yunan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek. Son uçak ise beş yıl sonra, 2031 yılında Yunan ordusuna verilerek teslimat sonlandırılacak.

Anlaşmanın yapılması durumunda Yunan Hava Kuvvetleri personelinin eğitimine hemen başlanacak ve teslimat yapıldığında F-35'lerin kullanımı için zaman kaybı yaşanmayacak.

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın alması ABD ve Türkiye arasında büyük gerilime neden olmuş ve Türkiye, ortak geliştiricisi olduğu F-35 programından çıkarılmıştı. Bugün açıklama yapan Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yürütülen F-16 satışı ve modernizasyonu anlaşması için görüşmelerin olumlu gittiğini söyledi. Yunan Hava Kuvvetleri'nin F-35'lerle güçlendirilmesi ve Türkiye'nin ortağı olduğu bu uçaklardan mahrum kalması durumunda Ege'de hava üstünlüğünün tartışmasız olarak Yunanistan'a geçeceği beliritliyor.

ege yunanistan abd f-35 teklifi 20 adet 3 5 milyar dolar 2026 ilk teslimat 2013 s400