ABD Dışişleri Bakanı Blinken: ABD ile Çin İlişkilerinde Düşmanlık Artıyor

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, verdiği bir demeçte, ABD ile Çin ilişkilerinde düşmanlığın arttığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün CNN'e verdiği röportajda, ülkesi ile Çin arasındaki ilişkilerde artan bir düşmanlık sezdiğini dile getirdi.

ABD ile Çin'in ilişkisinden "bu ilişkinin artan bir düşmanlığın kaydedildiği ve rekabetçi yönleri var” şeklinde bahseden Blinken, iki ülke arasında iş birliği alanlarının da bulunduğunu belirtti.

Hong Kong Baptist Üniversitesi’nden Çin konusunda uzman Jean-Pierre Cabestan ise ABD ile Çin arasında yaşanan duruma ilişkin yaptığı açıklamada "İki kutuplu bir sisteme, bir yanda iyilerin (demokrasiler ile Batı) diğer yanda ise kötülerin (diktatörlükler, Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore) olduğu yeni bir Soğuk Savaş’a doğru ilerliyoruz. Sincan ve Hong Kong çevresinde güçlü demokrasiler, Çin'de de insan hakları var. ABD için yeni olan ise Çin'in nüfuzundaki artışı dengelemek için müttefiklerine ihtiyaç duyması" ifadelerini kullandı.

antony blinken abd çin ilişkiler düşmanlık artıyor tırmanıyor açıklama cnn demeç röportaj dedi jean pierre cebestan söyledi ilişkiler