ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Türkiye NATO Müttefiki Gibi Davranmıyor

TAKİP ET

Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Türkiye-ABD ilişkileri hakkında açıklama yaptı.

Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda düzenlenen bütçe oturumunda senatörlerin kendisine yönelttiği soruları cevapladı. Demokrat Parti'den Senatör Robert Menendez'in yönettiği Türkiye sorusunu cevaplayan Blinken "Türkiye, NATO müttefiki gibi hareket etmiyor" dedi.

Amerikan Başkanı Joe Biden ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO zirvesinde yapacağı ikili görüşmeyi anımsatan Anthony Blinken, "Türkiye ile aramızda yaşanan görüş ayrılıkları bir sır değil. Türkiye birçok meselede NATO müttefiki gibi davranmıyor. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzelerini alması ve Doğu Akdeniz'deki adımları rahatsızlık verici" dedi ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini durdurmasından memnun olduklarını belirtti. Blinken "Türkiye'nin insan haklarına mugayir adımları ve gazeteci tutuklamaları konusunda kaygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Bütün bu sorunlara rağmen Türkiye'nin Batı'nın tarafında tutmaları gerektiğini de vurgulayan Blinken, "Suriye, terörle mücadele, Afganistan, Rusya ve İran'ın bazı kötü etkilerinin üstesinden gelmek gibi (konularda) önemli ve örtüşen çıkarlarımız bulunuyor" şeklinde konuştu.

Blinken, Başkan Biden'ın bütün bu konuları Erdoğan ile 14 Haziran Pazartesi günü Brüksel'deki NATO zirvesinde yapacağı görüşmede hatırlatacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Erdoğan, NATO zirvesine hazırlık olarak yorumlanan bir harekete imza atarak ABD'li dev şirketlerin temsilcileriyle video konferans yöntemiyle görüşmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye NATO Müttefiki Gibi Davranmıyor