ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye F-16 Satışının "ABD ve NATO'nun Çıkarına Olduğu" Söyledi

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının, 'ABD'nin ve NATO'nun çıkarına olduğunu' söyledi.

Blinken, açıklamayı NATO Zirvesi için gittiği Litvanya’da yaptı.

Blinken, Amerikan MSNBC televizyonuna verdiği röportajda, Türkiye’ye F-16 uçaklarının verilmesi ve bunun ABD Kongresi tarafından onaylanması hususundaki soruları cevapladı. ABD Dışişleri Bakanı, “Türkiye’nin bu uçakları alması ABD’nin, NATO’nun çıkarınadır. İttifak genelinde yaptığımız şey, bu; ittifakı olabildiğince güçlü kılmak için tüm üyelerinin ihtiyaç duydukları teknolojiye sahip olduğundan emin olmak” dedi.

Blinken, Türkiye’ye F-16 uçaklarının satışı konusunda Kongre’nin iki kanadından yapılan itirazların nasıl aşılacağı yönündeki soruya ise şöyle yanıt verdi: “Bunlar bizim için her zaman ayrı konular olmuştur. İsveç’i NATO’ya sokma süreci, Türkiye’nin ilerlemeyi kabul etmesiyle devam ediyor. Aynı zamanda Türkiye’nin modernize edilmiş F-16’lara sahip olması bu yönetimin politikasıdır.”

Türkiye’nin NATO müttefiki bir ülke olduğunu vurgulayan Blinken, “Tüm NATO’nun birlikte çalışabilmesi, Türkiye’nin bu teknolojiye sahip olması önemlidir” diye ekledi.

Yazının sonunda, Blinken’ın açıklamasının Türkiye-ABD ilişkilerine ve bölgesel güvenliğe nasıl etki edeceği konusunda bir değerlendirme yapabiliriz. 

ABD NATO F-16