ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile Görüştü

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, resmi ziyaret kapsamında gittiği Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüştü.

Ukrayna ile işgalci Rusya arasında işgal altındaki Kırım ve Donbas üzerinden yaşanan gerilim devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna'ya resmi bir ziyarette bulundu.

Görüşmelere Ukraynalı mevkidaşı Dmiıtro Kuleba ile başlayan Blinken, ardından Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Ukrayna milletvekilleriyle görüştü.

Görüşmesi sonrası ortak basın açıklaması düzenleyen ikilli, Rusya'ya karşı birlik mesajı verdi. Zelenskıy, açıklamada "Topraklarımızın işgali, Kırım’ın yasa dışı ilhakı konuları dışında Kuzey Akım 2 boru hattı konusu ele alındı" diyerek görüşmenin başlıklarını bildirdi.

ABD Başkanı, Kırım Platformuna Davet Edildi

Kuzey Akım 2 konusunun Ukrayna için önem taşıdığını belirten Zelenskıy, Avrupa'da bu konuda farklı görüşlerin olduğunu vurgulayarak ABD ile aynı görüşe sahip olduklarını dile getirdi.

Zelenskıy ayrıca, Blinken ile Ukrayna’daki reformları, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği askeri ve mali desteği, Karadeniz ile Azak Denizi bölgelerindeki güvenlik durumunu ele aldıklarını belirtti.

Öte yandan, Zelenskıy, Blinken'ın Kırım Platformu Açılış Zirvesi'ne davet edildiğini ve Kırım Platformu davetinin ABD Başkanı Biden'a da iletildiğini ifade etti.

Blinken ise yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı ile Rusya tarafından Ukrayna’ya yönelik gelen tehditler hakkında konuştuk. Bu eylemleri çok dikkatli izliyoruz. Şu an Ukrayna sınırında 2014 yılından beri en büyük Rus askeri yoğunluğunun olduğunu var olduğunu görüyoruz…Ortaklarımızla birlikte, Ukrayna’nın ülkesini Rus saldırganlığından koruyabilmesi için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

abd dışişleri bakanı antony blinken açıklama ziyaret ukrayna ukrayna cumhurbaşkanı volodımır zelenskıy bir araya geldi görüşme ziyaret resmi ziyaret kırım rusya saldırganlık donbas kırım platformu davet