ABD Dışişleri Bakanlığı: 1915 Olaylarını "Soykırım" Olarak Tanıdığımızı Açıklayacağız

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, 24 Nisan'da Başkan Joe Biden'ın yapacağı açıklamada 1915 Olaylarını "soykırım" olarak tanıdıklarını açıklayacaklarını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter, Washington'un 1915 Olaylarına ilişkin kararını yarın açıklayacaklarını söyledi.

Porter, düzenlediği basın toplantısında, Biden'ın yarın yapacağı açıklamada uydurma soykırıma ilişkin olarak Ermeni yalanlarını kabul ederek "soykırım" tanımını kullanabileceğini işaret etti.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl başkan adayı iken yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında, olayları "soykırım" olarak tanımlamış ve başkan seçildiği takdirde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini duyurmuştu.

Öte yandan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın dünkü İklim Zirvesi'nde ilk defa görüştükten sonra bugün de 18.30 sularında bir telefon görüşmesi yaptılar. 

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan ve Biden'ın bugün bir telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek "Biden, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkili şekilde yönetilmesiyle yapıcı bir ilişki konusundaki ilgisini dile getirdi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "İki lider, haziran ayındaki NATO Zirvesi kapsamında, birçok ikili ve bölgesel konuyu görüşmek üzere ikili bir görüşme yapma konusunda mutabık kaldı" denildi.

GÖRÜŞME GERGİN GEÇTİ 

Edinilen bilgiye göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın telefon görüşmesinin gergin geçti ve Biden, 24 Nisan'da yapacağı konuşmada "soykırım" ifadesini kullanma kararını aldı. Türkiye-ABD ilişkileri, Türk diplomasi tarihinde Kıbrıs Sorunu sırasında yaşanan Johnson Mektubu krizinden sonra en büyük ve en ciddî gerilime sahne oluyor.

FRANSIZ HABER AJANSI: BIDEN ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMAYA HAZIRLANIYOR

Fransız haber ajansı AFP, Joe Biden'ın, Türk mevkidaşı Erdoğan ile telefonda görüştüğünü aktararak "Biden’ın, Türkiye'nin itirazlarını bir kenara atıp ve [sözde] Ermeni soykırımını tanımaya hazırlandığı söylendi" bilgisini paylaştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden Biden 1915 Olayları Ermeni yalanları soykırım yalanları Erdoğan-Biden görüşmesi İklim Zirvesi İklim Zirvesi Liderler Oturumu Türkiye-ABD Türk-Amer