ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 15 Temmuz Açıklaması

TAKİP ET

Bakan Soylu'nun 15 Temmuz ile ABD'yi ilişkilendiren açıklamalarına cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, bu iddiaları 'temelsiz' ve 'sorumsuz' olarak nitelendirdi.

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen Fetullahçı askeri kalkışmaya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Açıklamayı tetikleyen ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun FETÖ elebaşının Amerika'da ikamet etmesi ve iade edilmemesinden yola çıkarak darbe girişimini ABD ile özdeşleştirmesi oldu.

Soylu'nun açıklaması üzerine konuya dair yazılı bir beyanat veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, şu ifadelerle yanıt verdi:

"2016'da Türkiye'deki darbe girişiminde ABD'nin hiçbir dahli bulunmamaktadır ve darbe girişimini hemen kınadık. Türk yetkililer tarafından yapılan bunun aksi yönündeki son iddialar, tamamen yanlıştır. Bu açıklamalar ve Türkiye'deki olaylarla ilgili ABD'nin sorumluluğuna ilişkin diğer temelsiz ve sorumsuz iddialar, Türkiye'nin bir NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olma statüsüyle örtüşmemektedir."

İçişleri Bakanı, ilgili açıklamasında "FETÖ mü yaptı sadece',diyorum. 24 saat içinde çıktım, söyledim. 'Nerede duruyor FETÖ' dedim. Bitti. Beş bilinmeyenli bir denklem değil, yüksek matematik bilmeye gerek yok" diye konuşmuştu.

ned price süleyman soylu abd içişleri bakanlığı dışişleri bakanlığı fetö 15 Temmuz darbe askeri kalkışma