ABD Dışişleri: Huawei Türkiye'deki Askerlerimizin Varlığı İçin Tehdit

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Huawei ve diğer Çin teknoloji şirketlerinin Türkiye'deki ABD askerlerinin varlığına tehdit oluşturduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin Huawei ve diğer Çinli teknoloji şirketlerine artan bağımlılığının ABD'nin, NATO müttefiki Türkiye ile askeri iş birliğini zora sokabileceği uyarısını yaptı.

Pompeo, Trump'a yakın Washington Examiner dergisine verdiği özel demeçte  "İşleri daha da zorlaştırıyorlar. Şu anda Türkiye'de önemli miktarda veriye sahip olmanız ve bu verilerin Çin Komünist Partisi'nin elinde olduğu gerçeği her zamankinden daha dikkatli olmamız gerektiği anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Huawei ve ZTE gibi Çinli telekom şirketleri son yıllarda Türkiye'deki varlıklarını arttırmış olması Ankara-Washington hattında zaten gergin durumdaki askeri ilişkilere rahatsız edici bir siber güvenlik sorunu da ekliyor. ABD, NATO müttefiki ülkeleri bu tür iş birliklerinin, Çin'in istihbarat teşkilatlarıyla bağlantılı teknoloji şirketlerinin casusluk faaliyetlerine maruz kalma riskindense Amerikan askerlerini geri çekilmeye zorlayabileceği konusunda uyarmıştı.

Pompeo, "Savunma ve güvenlik ağlarımızın güvende olduğundan emin olmalıyız. Türkiye içinde veya Çin etkisi altındaki başka herhangi bir ülkede (Çin'in) faaliyetlerinin artmasından etkilenecek olan sadece askeri ve güvenlik ağlarımız değil. Aynı zamanda Amerikan verilerinin korunduğundan da emin olmalıyız" dedi.

huawei nato pompeo abd türkiye bir kuşak yol projesi çin siber saldırı siber güvenlik trump çinli teknoloji şirketleri zte oppo nato askerleri abd askerleri