ABD, Doğu Türkistan'da 'Zorla İşçi Çalıştıran' Çin'den Pamuk ve Domates İthal Etmeyecek

TAKİP ET

ABD'nin, Çin'in,Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı "zorla çalıştırma politikaları" nedeniyle bu bölgeden gelen pamuk ve domates ürünlerinin ithalatını engellemek için çalışma yaptığı belirtildi.

Çin'in, başta Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine olmak üzere pek çok farklı etnik kimliklere yönelik sistematik işkenceleri ve zorla çalıştırma politikaları dünya genelinde tepki çekmeye devam ediyor. Bu tepkiler genelde Çin'e yönelik ekonomik yaptırımlarla sonuçlanıyor.

ABD ve Çin arasından yaşana ticaret savaşları devam ederken ABD'nin, Çin'in,Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı "zorla çalıştırma politikaları" nedeniyle bu bölgeden gelen pamuk ve domates ürünlerinin ithalatını engellemek için çalışma yaptığı belirtildi.

Reuters'a konuşan ABD Gümrük ve Sınır Koruma yetkilileri, pamuk ve domatesin yanı sıra ithalatı engelleyecek ürünler arasında pamuklu tekstil ürünlerinin de olacağını söyledi. 


ABD Başkanı Donald Trump da Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını haziran ayında imzalamıştı.

Çin, Doğu Türkistan'ı laboratuvar ve bedava işçilik olarak görüyor

Çin İçin Vatandaş Gücü Girişimleri Kurumu'nun geçtiğimiz aylarda ortaya koyduğu raporda, Doğu Türkistan'da üretilen pamuğun, Çin'in toplam pamuk üretiminin yüzde 84'üne tekabül ettiği açıklanarak, "Üretimdeki bu yüksek oran, ülke geneline göre en fazla hapishanenin bulunduğu Doğu Türkistan'daki binlerce insanın uzun ve zorlu şartlarda çalıştırılması ile doğrudan bağlantılı" ifadeleri kullanılmıştı.

Kurum ayrıca raporda, "Doğu Türkistan'ı laboratuvar ve bedava işçilik olarak gören Çin, Uygur Türklerini deney objesi olarak kullanıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Doğu Türkistan Uygurlar Uygur Türkleri Çin ABD pamuk ticaret savaşı