ABD, Doğu Türkistan'daki Hak İhlalleri Nedeniyle Onlarca Çinli Şirketi Kara Listeye Alıyor

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in Doğu Türkistan'da soykırıma varan ağır insan hakları ihlallerine yönelik bir yaptırım kararı daha aldı. Biden yönetiminin, 10'dan fazla Çinli şirketi ekonomik yaptırımlara tabi tutan kararı sonrası, kara listeye alınan şirket sayısının 60'ı geçmesi bekleniyor.

ABD, Soykırımcı Çin'in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri ve teknolojik gözetimden ötürü, kızıl Çin'e ait 10’dan fazla şirketi kara listeye almaya hazırlanıyor. Reuters’a konuşan bir ABD’li diplomatın bildirdiğine göre, ABD Ticaret Bakanlığı’nın kara listesine giren Çinli şirketlerin, Doğu Türkistan’daki toplama kamplarından ve ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuluyor.

ABD'nin Çin'e Yaptırımları

ABD’nin yaptırımları genişletme kararının ardından Dow Jones ve FTSE Russel, 20 civarında Çinli şirketi endekslerinden çıkaracağını açıklamıştı. Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, 3 Temmuz’da imzaladığı kararname ile bazı Çinli firmaları yaptırım listesine eklemişti. Şu anda, Çinli şirketlerin sayısı 59’a yükseldi. 

 

abd yaptırım çin soykırım doğu türkistan uygur hak ihlali biden