ABD Genelkurmay Başkanından Afganistan'dan Çekilme Açıklaması

TAKİP ET

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Milley, Afganistan'dan çekilme sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Orgeneral Milley, Afgan askerlerinin oldukça iyi eğitimli ve donanımlı olmalarına rağmen uluslararası destek olmaksızın Taliban'ın muhtemel bir saldırısına karşı direnebileceğinden emin olmadığını açıkladı.

Afganistan'ı bekleyen geleceğin muğlak olduğunu belirten Amerikan Genelkurmay Başkanı Milley, “Sanırım burada bir dizi olasılık var. Bir yandan gerçekten dramatik, kötü olası sonuçlar elde edebilirsiniz. Öte yandan ordu ve hükümetin kenetlendiği bir sonuç alabilirsiniz. Bunların hangisi olur, şimdilik bilmiyoruz. Gelişmeleri bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.

Ülkenin geleceğine dair muhtemel sonuçlar arasında merkezi Kabil hükümeti ve Taliban arasındaki bir politik uzlaşmanın da bulunduğunu belirten Milley, bu uzlaşma ihtimalinin gerçekleşmesi halinde NATO bünyesinde bulunan birçok ülkedeki çevrelerin çekindiği muhtemel kitlesel savaşın engellenebileceğini söyledi.

29 Şubat 2020'de varılan Dooha Anlaşması dahilinde ABD güçlerinin 1 Mayıs'ta Afganistan'ı terk etmesi kararlaştırılmış, Joe Biden'ın başkanlığa gelmesiyle çekilme süreci 11 Eylül'e uzatılmıştı. Çekilme planları dahilinde de bugün, ülkedeki iki önemli üs olan Kunduz ve Hilmend üsleri boşaltılarak Kabil hükümetine bırakıldı.

ABD Genelkurmay Başkanından Afganistan'dan Çekilme Açıklaması