ABD ile Tayvan Arasında 5 Yıl Süreli Diyalog Mekanizması Kuruluyor

TAKİP ET

İlişkileri her geçen yıl gelişmeye devam eden ABD ile Tayvan, yeni bir antlaşmaya imza atarak 'ABD-Tayvan Ekonomik Refah Ortaklığı Diyalogu' adını verdikleri bir mekanizma kurdu. Bu diyalog mekanizması 5 yıl boyunca faaliyet gösterecek.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Tayvan (Çin Cumhuriyeti) arasında ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik yeni bir antlaşmaya varıldı. ABD-Tayvan Ekonomik Refah Ortaklığı Diyalogu adı verilen antlaşma doğrultusunda iki ülke; enformasyon güvenliği, yarı-iletkenlerin üretimi, yatırım, bilim ve teknoloji alanlarında iş birliğini geliştirmek üzere müşterek bir şekilde yıllık toplantılar düzenleyecek.

Antlaşmaya ilişkin ilk yorum, Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu'dan geldi. Wu, antlaşmayı 'önemli bir kilometre taşı' olarak nitelendirdi.  ABD'nin Ada'daki defakto diplomatik temsilciliği niteliğindeki Taipei Amerikan Enstitüsü Direktörü Brent Christensen ise anlaşmanın ABD-Tayvan ilişkilerinin derinleşerek gelişmeye devam ettiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

'Tek ülke, iki sistem' politikası güden ve Tayvan'ın kendi toprağı olduğu iddiasını sürdüren Çin Halk Cumhuriyeti'nin yeni antlaşmaya tepki göstermesi bekleniyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, 11 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada ABD ile Tayvan arasındaki diyalog toplantısına karşı çıktıklarını vurgulamıştı.

tayvan çin cumhuriyeti abd joseph wu diyalog mekanizması antlaşma imzalandı Taipei Amerikan Enstitüsü Direktörü Brent Christensen ABD-Tayvan Ekonomik Refah Ortaklığı Diyalogu