ABD, İngiltere ve Avustralya Arasında 'AUKUS Paktı': Avustralya'ya En Kısa Zamanda Nükleer Denizaltı Kazandırılacak

TAKİP ET

ABD, İngiltere ve Avustralya arasında nükleer denizaltı teknolojisi paylaşımını öngören bir anlaşma imzalandı.

Britanya Başbakanı Boris Johnsan, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, üç ülke arasında imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasını kamuoyuna açıkladı.

İmzalanan anlaşma ile birlikte üç ülke arasında nükleer denizaltılarda kullanılacak askeri teknolojinin paylaşımının yanı sıra tedarik zincirlerini ve endüstri merkezlerini de birbirlerine açacak.

Avustralya, Pasifik'te yükselen Çin tehdidine karşı ciddi bir kırılma anlamı taşıyan anlaşma ile birlikte 8 adet nükleer denizaltıya sahip olmayı planlıyor.

Anlaşmayı duyuran üç ülke liderinin açıklamasında Avustralya'nın "mümkün olan en kısa sürede" nükleer denizaltıya sahip olmasının amaçlandığını bildirdi.

BBC Türkçe'nin haberine göre "AUKUS şemsiyesi altındaki bu ilk girişimle, Avustralya Kraliyet Donanması'nın nükleer enerji ile çalışan denizaltı elde etmesi konusunda Avustralya'yı desteklemek için ortak bir kararlılık içindeyiz" denilen açıklamada, "Avustralya'nın bu kapasitesi, Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı destekleyecek ve ortak değerlerimiz ve çıkarlarımız doğrultusunda da konuşlandırılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Çin'in Endişesini Ortaya Çıkaran Tepki

Anlaşmaya tepki gösteren bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, anlaşmayı "büyük bir sorumsuzluk" olarak niteledi.

Komünist Çin'in Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada ise "Üçüncü ülkelerin çıkarlarını hedef alan dışlayıcı bloklar kurulmamalı. Üç ülke özellikle de, Soğuk Savaş dönemi düşünce şeklinden ve ideolojisinden kurtulmalı" denildi.

ABD İngiltere ve Avustralya Arasında AUKUS Paktı Avustralya'ya En Kısa Zamanda Nükleer Denizaltı Kazandırılacak