ABD, İngiltere ve Fransa'da 'Ukrayna'yı mı, Rusya'yı mı Destekliyorsunuz?' Anketi

TAKİP ET

ABD, İngiltere ve Fransa'da Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin bir anket yapıldı.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale kalkışması Batı kamuoyunun Rusya'ya karşı birleşmesini sağladı. Bu kamuoyu desteğiyle birlikte Batılı hükümetler Ukrayna'ya askeri desteğini ve Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları zirveye çıkardı. Rus ekonomisi yaptırımların ardından felce uğradı. 

The Economist ve YouGov'un anketine göre ise Batı'da Rusya'ya karşı hissiyat bakımından ciddi bir görüş farklılığı bulunuyor.

Kendilerini hangi ülkeye daha yakın hissettiklerine ilişkin soruya 65 yaş üzeri ABD'lilerin yüzde 92'si Ukrayna yanıtı verirken 18-29 yaş aralığındaki ABD'lilerin yalnızca yüzde 56'sı Ukrayna yanıtını verdi.

Aynı sorunun yöneltildiği 65 yaş üzeri İngilizlerin yaklaşık yüzde 95'i Ukrayna yanıtını verirken 18-29 yaş arası İngilizlerin yüzde 78'i Ukrayna yanıtını verdi. Fransa'da ise 65 yaş üzeri vatandaşların yüzde 80'inden fazlası Ukrayna'yı desteklediklerini belirtirken genç Fransızlarda bu oran yüzde 14 daha az.



Rusların Ukrayna'da sivilleri vurup vurmadığına ilişkin soruda ise yaş farkı daha da belirginleşiyor. 65 yaş üzeri ABD'lilerin yüzde 91'i bu soruya evet yanıtını verirken 30 yaş altı ABD'lilerin yüzde 47'si evet yanıtını verdi. Britanyalılar ve Fransa vatandaşları arasında da benzer bir fark görülüyor. Economist'in haberinde 3 ülke içerisinde Rus muhipliğinin en yaygın olarak Fransa'da olduğu belirtildi. 

abd ingiltere fransa ukrayna rusya destekliyorsunuz anketi economist yougov