ABD İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye: Hükümet Hukukun Üstünlüğünü Tehlikeye Attı

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın insan hakları raporunda Türkiye'ye sert eleştiriler geldi. Raporda hükümetin insan hakları ve temel özgürlükleri kısıtladığı ve hukukun üstünlüğünü zayıflattığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları raporunda Türkiye’ye sert eleştiriler geldi. Raporda hükümetin insan hakları ve temel özgürlükleri kısıtladığı ve hukukun üstünlüğünü zayıflattığı belirtildi.

Türkiye’de muhaliflere baskı, gazetecilere şiddet ve keyfi tutuklamalar gibi insan hakları ihlallerine dikkat çekilen raporda; güvenlik güçlerinin suistimallerde bulunduğu ve cezasızlık sorununun devam ettiği vurgulandı.

102 sayfa olarak yayınlanan Raporda Türkiye’nin 2018’de kabul ettiği terörle mücadele mevzuatının insan haklarını olumsuz etkilediği ifade edildi.

Raporda yer alan insan hakları sorunlarından bazıları şu şekilde:

Muhalif siyasetçiler ve eski milletvekilleri, avukatlar, gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve bir ABD Misyonu çalışanı dahil on binlerce kişinin keyfi olarak tutuklanması ve gözaltında tutulmaya devam edilmesi;

Gazetecilere yönelik şiddet ve şiddet tehditleri, medya kuruluşlarının kapatılması ve hükümet politikalarını veya yetkililerini eleştirdikleri için gazetecilerin ve diğer kişilerin tutuklanması veya cezai kovuşturmaya tabi tutulması, sansür, site engelleme ve cezai iftira yasaları dahil ifade ve basın özgürlüğüne yönelik ciddi kısıtlamalar;

Hükümet dışı kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin hükümet tarafından denetlenmesine ilişkin aşırı kısıtlayıcı yasalar dahil barışçı toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin ciddi şekilde kısıtlanması;

Ulusal/ırksal/etnik azınlık gruplarının üyelerini hedef alan şiddet içeren suçlar; ve lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel, queer ve interseks bireylere yönelik şiddet içeren suçlar.

(VOA)

abd insan hakları raporu insan hakları hukukun üstünlüğü