ABD, Kongre Baskınının Planlandığı Konuşma Kayıtlarını Yayımladı

TAKİP ET

ABD'deki Kongre baskınına ilişkin konuşmaları içeren kayıtlar, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

ABD’de 6 Ocak'ta aşırı sağcı gruplar tarafından düzenlenen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği kongre baskınına ilişkin planlama ve konuşma kayıtları soruşturmayı yürüten savcılık tarafından yayımlandı.

Proud Botys, III Percenters ve Oath Keepers adlı faşist grupların büyük rol aldığı baskında çevrimiçi platformlardan örgütlenen aşırı sağcı grubun ‘aşırı şiddetli güç kulanarak’ seçimleri engellemeyi hedefledikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Savcılık belgelerine göre, 19 Aralık 2020 tarihinde, aşırı sağcı grup Oath Keepers’ın liderlerinden Kelly Meggs ile baskında rolü olan faşist biri arasında, “Bu hafta Oath Keepers, Florida%3’ers ve Proud Boys arasında bir ittifak düzenledim. Birlikte çalışmaya ve bu pisliği kapatmaya karar verdik” konuşmaları yapılmış.

Üç gün sonra Meggs, isimsiz kişiye başka bir mesaj yazarak, “Proud Boys ile iletişime geçin onlar her zaman büyük bir gruba sahipler. Proud Boys ana grubunu parçalayıp onların arkasına geçebileceğimizi düşünüyorum. Lanet olsun onları sonsuza dek ezin" diyerek baskında şiddete başvurma talimatı veriyor.

Baskında FBI'nın Rolü Var mı

ABD’de tartışılan konuların başında FBI’nın kongre baskınında rolü olup olmadığı geliyor. Ülkedeki 18 istihbarat kurumunun yanı sıra FBI gibi gelişmiş servislerin sosyal medyadan örgütlenmiş bir organizasyonu takip edememesi ya da ortaya çıkaramamasının imkansız olduğu düşünülüyor.

Kongre baskınında kilit rol oynayan aşırı sağcı milis örgütü Oath Keepers, eski polis, asker ve ordu üyelerinden oluşuyor. Örgüt, “Anayasayı yerli ve yabancı tüm düşmanlara karşı korumak” ilkesiyle hareket ediyor.

Facebook, Twitter ve Instagram tarafından yasaklanan ve Kanada tarafından ‘terör örgütü’ olarak tanımlanan Proud Boys adlı aşırı sağcı grup ise “Kadın düşmanı, beyaz üstünlüğünü savunan, neo-faşist, Trumpçı ve ırkçı” olarak tanımlanıyor. 

abd kongre baskın konuşma mesajlaşma savcılık proud boys percenters oath keepers