ABD Kongresini Basanlar Kim

TAKİP ET

Trump yanlısı göstericilerin ABD Kongresi'ne yönelik saldırısına ilişkin tartışmalar sürüyor. Kongre'yi işgal edenler arasında hangi gruplar olduğunu BBC açıkladı.

Habere göre, göstericilerin ellerindeki bayraklar, attıkları bazı sloganlar ve kıyafetlerindeki yazılar incelendiğinde, farklı grupların varlığı söz konusu olmasına rağmen özünde aynı görüşleri savunuyor olduklarına işaret ediyor.

Sosyal medyada viral olan görüntülerde yüzünü ABD bayrağı renklerine boyamış, kafasına boynuzları olan kürklü bir başlık takan, elinde ABD bayrağı taşıyan üstü çıplak bir adam yer alıyordu Bu kişinin Jake Angeli olduğu tespit edilmişti. Angeli, QAnon adlı komplo teorisinin destekçileri arasında yer alıyor ve kendisini QAnon Şamanı olarak adlandırıyor. QAnon komplo teorileri, çeşitli internet platformlarında ABD derin devletinin Trump'ı devirmeye çalıştığını ancak Başkan'ın bu müdahalelere karşı mücadele verdiğini öne süren çeşitli iddiaları kapsıyor.

Kongre binası saldırısında görülen bir başka grup da aşırı sağcı Proud Boys. 2016 yılında kurulan bu grup, tamamen erkeklerden oluşuyor ve göçmen karşıtlığıyla biliniyor. Trump, Ekim ayında 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlayacak olan yeni Başkan Joe Biden ile canlı tartışma programında beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplar ve milis örgütlerle ilgili bir soru üzerine, "Proud Boys geri durun, beklemede olun" yanıtını vermişti.

kongre binası kongre binası baskını capitol capitol baskını trump yanlıları konfederasyoncular trump taraftarları cumhuriyetçiler demokratlar cumhuriyetçi parti demokrat parti biden joe biden trump donald trump