ABD Ordusunun İlk Trans Askeri ve Ermeni Asıllı Eşi, Rus Ajanlığına Teşebbüsten Tutuklandı

TAKİP ET

ABD ordusunun ilk trans askeri Jamie Lee Henry ve Rus milliyetçisi Ermeni kökenli eşi Anna Gabriellian Rus ajanlığından tutuklandı. Çiftin 8 farklı suçtan yargılanacağı öğrenildi. Çiftin Rus ajanı sandıkları FBI ajanına "görev sırasında yakalanırlarsa çocuklarını Türkiye'ye yollamasını" istedikleri öğrenildi

Serbestiyet'in haberine göre ABD Adalet Bakanlığı dün, ABD ordusunda görev yapmakta olan bir askeri doktor ve eşinin Rusya'ya ajanlık yapmak ve ABD askerlerine zarar vermeye teşebbüs suçlarından tutuklandığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı, North Carolina eyaletinde 52 bin ABD askerini barındıran Fort Bragg askeri üssünde doktor olarak görev yapan Jamie Lee Henry ve sivil bir göz doktoru olan eşi Anna Gabriellian'ın ABD askerlerine ait gizli tıbbi bilgileri Rusya'ya vermeye çalıştığını açıkladı.

Rusya Milliyetçisi Ermeni Eşi İkna Etti

Rus ajanı sandıkları gizli FBI ajanıyla birden fazla kez buluşan çift, FBI ajanına Rus diplomatlarla iletişim kurmaya çalıştıklarını söyledi. Ayrıca Rus ajanı sandıkları gizli FBI ajanıyla buluşmalarında, ABD'nin savaş halinde ordusuna nasıl bir tıbbi destek sağlamayı planladığını, Ukrayna ordusunu nasıl eğittiğini ve ABD ordusuna ait gizli tıbbi belgeleri vermek isteklerini itiraf ettiler.

Rusya'ya milliyetçi duygularla bağlı olduğunu söyleyen Ermeni asıllı Anna Gabriellian, Ukrayna işgalinde Rusya'ya destek vermek istediğini de itiraf etti.

"Çocuklarımı Türkiye'ye Gönderin"

Rusya'ya istihbarat sağlama konusunda tereddütlü olan eşi Henry'i ikna eden de Gabriellian'dı. Ayrıca FBI ajanıyla buluşmalarında Henry, Rus ordusunda savaşmak için iletişime geçtiğini ancak savaş tecrübesi olmadığı için bu talebi Rusya'nın reddettiğini söyledi. Gabriellian, FBI ajanıyla buluşmalarında Rusya adına ajanlık yaptıkları sırada yakalanmaları durumunda çocuklarının Türkiye'de tatil yapmaları için uçağa bindirilmelerini bile istedi.

Son buluşmalarında FBI ajanına bazı askerlere ait tıbbi bilgileri sızdıran çift tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ABD Adalet Bakanlığı, çiftin 8 suçtan yargılandığını duyurdu. 

Jamie Lee Henry geçmişte ABD ordusunun ilk trans askeri olarak gündeme gelmişti.

abd ordusunun ilk trans askeri rus rusya ajanlığına teşebbüsten tutuklandı Jamie Lee Henry Anna Gabriellian