ABD, Paris İklim Anlaşması'na Yeniden Katıldı

TAKİP ET

Başkan Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve başlar başlamaz ABD'nin Paris İklim Anlaşması'na geri dönüşü için bir kararname imzalamıştı.

Hindistan ve Çin gibi ülkeler fosil yakıtlar kullanırken ABD'nin karbon salımlarını sınırlamasının adil olmayacağını söyleyen Eski Başkan Donald Trump, 2017’nin Haziran'ında söz konusu anlaşmadan çekileceklerini duyurmuş ve iki sene sonra, 4 Kasım 2019’da, ABD anlaşmadan ayrılmıştı. Yeni Başkan Biden ise seçim kampanyası döneminde iklim değişikliğiyle mücadele ve anlaşmaya dönüşün ana öncelikleri olacağını açıklamıştı.

Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün itibarıyla ülkenin resmî olarak yeniden anlaşmanın tarafı olduğunu bildirdi. Paris İklim Anlaşması’nın küresel ısınma ve buna bağlı olarak iklimde yaşanan değişimleri engellemek bakımından benzersiz bir çerçeve anlaşması olduğunu vurgulayan Blinken, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“İklim değişikliği ve bilim diplomasisi dış politika görüşmelerinde artık bir daha asla eklenti bir konu olmayacak. İklim değişikliğinin gerçek tehditlerine odaklanmak ve bilim insanlarımızı dinlemek, bizim iç ve dış politika önceliklerimizin merkezindedir.”

Joe Biden Paris İklim Anlaşması Donald Trump İklim Değişikliği İklim Diplomasisi ABD