ABD, Rusların 'Ukrayna'nın NATO'ya Alınmaması' Talebini Reddetti

TAKİP ET

ABD, Rusya'nın Ukrayna ile ilgili talebini geri çevirdi.

ABD ve Rusya arasında Ukrayna meselesine ilişkin Cenevre'de gerçekleştirilen görüşmede Rus tarafı ABD'ye taleplerini iletmiş ve yazılı olarak yanıt verilmesini istemişti.

Rusya'nın "Ukrayna'nın NATO'ya alınmaması"na ilişkin talebine olumsuz cevap verdiklerini belirten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO'nun "açık kapı politikası"nın devam edeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığında basın toplantısı düzenleyen Blinken, Rusya'nın taleplerine yazılı olarak beklenen yanıtın verildiğini belirten Rusya ve ABD arasındaki diplomasinin "iyi niyet" sınırları içerisinde sürmesini istediklerinin altını çizdi.

Rusya ve ABD arasında gerçekleştirilen görüşmelere değinen Blinken "İlerleme sağlama olasılığı gördüğümüz alanları tespit ettik. Avrupa bulunan füzelerle ilgili kontroller dahil, New START anlaşmasını ek bir mutabakata imza atarak bu metni nükleer silahları da kapsayacak şekilde genişletebileceğimizi ilettik" diye konuştu.

ABD, Ukrayna'ya Javelin Füzeleri Gönderecek

Ukrayna'ya yönelik güvenlik desteklerinin devam edeceğini vurgulayan Blinken, Kiev'e gönderilecek yardımın 3 parti halinde bu hafta içerisinde ulaşacağını ve bu yardımın içinde çatışma alanlarında ön saflarda kullanılabilecek olan Javelin füzeleri ve diğer terörle mücadele sistemlerinin yanı sıra 300 tona yakın cephane ve askeri teçhizatın bulunduğunu kaydetti.

"Açık Kapı Polikası Sürecek"

Rusya'ya verilen yazılı yanıtın içeriğine doğrudan Başkan Joe Biden'ın da müdahale ettiğini belirten Blinken şu ifadeleri kullandı:

"Aylardır söylediklerimizi yineledik. NATO'nun 'açık kapı' politikasını sürdüreceğiz. Bizim tavrımızda bir değişiklik yok. Açık kapı politikasını tartışmak, ABD'nin tek başına yapacağı bir şey değildir. Sanırım bundan daha açık konuşamam, açık kapı politikası sürecek. Bizim taahhüdümüz bu."

abd rusya yazılı yanıt antony blinken joe biden açık kapı politikası ukrayna reddetti