ABD: Rusya, Ukrayna Sınırına Yaklaşık 190 Bin Asker Yığdı

TAKİP ET

ABD, Rusya'nın Ukrayna sınırına 190 bine yakın asker yığdığını açıkladı.

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı misyonu adına konuşan Büyükelçi Michael R. Carpenter, "30 Ocak tarihi itibarıyla Ukrayna sınırında 100 bine yakın personeli bulunan Rusya'nın bölgeye 169 bin ila 190 bin arasında askeri personel topladığını değerlendiriyoruz" açıklamasını yaptı.

Ukrayna'nın "olağan üstü askeri gelişmeler" üzerine oturum çağrısını desteklediklerini belirten Michael Carpenter, "30 Ocak tarihi itibarıyla Ukrayna sınırında 100 bine yakın personeli bulunan Rusya'nın bölgeye 169 bin ila 190 bin arasında askeri personel topladığını değerlendiriyoruz. Bu tahminimiz sınır boyunda, Belarus'ta, işgal altındaki Kırım'da bunun Rus Ulusal Muhafızları'nı ve bölgeye konuşlandırılan diğer iç güvenlik birimlerini ve Ukrayna'nın doğusundaki Rus güçlerini ihtiva ediyor" ifadelerini kullandı.

II. Dünya Savaşı'ndan Beri Görülmemiş Bir Seferberlik

Rusya'nın kara ve hava hazırlığı konusunda dünyayı aldatmaya çalıştığını belirten Carpenter, Karadeniz'deki deniz kuvvetlerinin Baltık filolarında bulunan amfibi çıkarma gemileriyle güçlendirildiğini kaydetti. Söz konusu askeri hareketliliğin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmüş en büyük askeri seferberlik olduğunu belirten Carpenter, "Ancak yine de Rusya, bu toplantıya katılmayarak benzeri görülmeyen askeri hareketliliğini aydınlatmayı reddediyor" dedi.
 
Rusya'nın şeffaf olmak yerine dezenformasyon faaliyeti yürüttüğünü belirten Carpenter, "Rusya; Ukrayna, NATO ve ABD'yi dalga geçer gibi 'saldırgan' olarak göstermeye çalışırken aynı zamanda komşusunu işgalle tehdit eden büyük bir taarruz gücü konuşlandırıyor" dedi ve Rusya'nın 2008 yılında Gürcistan'ı ve 2014 yılında Ukrayna'yı işgal ettiğini hatırlattı.

Rusya İşgali Haklı Çıkarmak İçin Sahte Saldırılar Planlıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bir istila girişimini haklı çıkarmak için bahane yaratmaya çalıştığının farkında olduklarını belirten Carpenter, ellerinde Rusların sözde bir "Ukrayna provokasyonu" düzerek iç kamuoyunu savaşa ikna etmek istediğine ilişkin raporlar bulunduğunu belirterek "Rus hükümetinin Rus topraklarında ya da ayrılıkçıların kontrolü altındaki topraklarda Rusça konuşan insanlara yönelik Ukrayna ordusu tarafından yapılmış gibi göstereceği saldırılar planladığı istihbaratını aldık. Henüz bu hafta, Ukrayna'nın savunma ve finans sektörlerine siber saldırılar yapıldı" diye konuştu.

Rusya Savaş Çıkarmak İçin Türk SİHA'larının da Yer Aldığı Sahte Video Hazırlıyor

abd rusya ukrayna sınırına yaklaşık 190 bin asker yığdı yığınak