ABD, Rusya ve Çin Merkezli 4 Firmaya Yaptırım Uygulayacak

TAKİP ET

ABD, İran'ın nükleer füze geliştirme programına destek verdikleri gerekçesiyle Rusya ve Çin merkezli 4 firmaya yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Rusya ve Çin merkezli 4 firmaya yaptırım uygulanacağını açıkladı. Gerekçe ise söz konusu firmaların İran'ın nükleer füze geliştirme programına verdikleri destek.

Kısa süre önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla silah ambargosundan da kurtulan İran'ın nükleer programına hız vermesi ve tehditkar tavrının her geçen gün belirgin bir hal kazanması karşısında ABD, bu programın durdurulması için yaptırımlara başvuruyor.

Ancak ABD karşıtı blokun iki büyük temsilcisi Çin ve Rusya, söz konusu ablukayı kırarak Molla Rejiminin hüküm sürdüğü İran'ı destekliyor.

Trump Göreve Geldikten Sonra Anlaşmadan Çekilmişti

ABD'de Donald Trump'ın seçim zaferinin ardından açıkladığı şekilde İran ile olan nükleer antlaşma, yani Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA)'ndan çekilmiş ve yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

2020 yılının ilk günlerinde Kasım Süleymani suikastı ve İran'ın ABD üslerini vurarak verdiği cevapla iki ülke arasındaki gerginlik had safhaya ulaşmıştı.

iran yaptırım nükleer program rusya çin nükleer füze geliştirme programı bmgk birleşmiş milletler Elliott Abrams ABD'nin İran Özel Temsilcisi