ABD, 'Rusya'nın En Tehlikeli Jeopolitik Projesi' Nord Stream 2'ye Yaptırımları Durdurdu

TAKİP ET

ABD, Rusya Almanya arasında inşa edilmesi planlanan Nord Stream 2 boru hattı projesinin sahibi olan firmaya uyguladığı yaptırımları durdurdu.

Kongre'ye Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından sunulan raporda bulunan karara göre, Doğu Almanya'nın eski bir istihbarat subayı olan Matthias Warnig'e uygulanan yaptırım kararı geri çekildi. Warnig, Nord Stream 2 AP şirketinin CEO'su.

Projenin inşa kısmına bulunan dört Rus gemisine yaptırım uygulama kararının eklendiği raporda, Warnig'e uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ABD'nin ulusal çıkarları için alınan bir karar olduğu belirtildi.

Biden yönetimi, Rus gemilerine uygulanan yaptırımların projeyi durdumaya yetmeyeceği yönünde eleştirilere hedef olurken Baltık Denizi'nin altından geçerek Almanya ve Rusya arasındaki gaz ticaretini sağlayacak 222 kilometrelik projenin yüzde 95'inden çoğu bitti.

ABD yönetimi 11 milyar dolar değerindeki projeye karşı tavrını Dışişleri Bakanı Blinken'in göreve başlarken söylediği "Nord Stream 2'nin tamamlanmasını önlemek için elimizden geleni yapmaya kararlıyız" sözüyle belli etmişti. Ancak projenin sonuna gelindi.

Rus mevkidaşı Lavrov'la Çarşamba günü bir araya gelen Blinken, toplantı sonrasında yaptığı basın açıklamasında ABD'nin Rusya ile öngörülebilir ve istikrarlı bir ilişki istediğini söylemişti.

Yaptırımların kaldırılması Rusya'da olumlu bir sinyal olarak kabul edilirken Alman Dışişleri Bakanı Maas da bunu "yapıcı bir adım" olarak değerlendirdi.

Ukrayna kamu enerji şirketi Naftogaz'ın CEOSu Yuriy Vitrenko'nun "Rusya'nın en tehlikeli jeopolitik projesi" olarak adlandırdığı projeye yaptırımların kaldırılmasına ülkeden tepki yükselirken ABD'de de Biden'ın kendi partisi dahil olmak üzere birçok devlet görevlisi ve senatör karara itiraz etti.

ABD Rusya Almanya arasında inşa edilmesi planlanan Nord Stream 2 boru hattı projesinin sahibi olan firmaya uyguladığı yaptırımları durdurdu