ABD Seçimleri Sürerken Joe Biden'ın Türkiye Karşıtı Geçmişi

TAKİP ET

ABD seçimlerinin sonuçlanmasına az bir süre kala Demokrat Parti'nin Adayı Joe Biden'ın Türkiye karşıtı politika ve söylemleri, kazandığı takdirde Türkiye'nin yaptırım ile karşı karşıya kalabileceği ihtimalini gösteriyor.

ABD'de 36 yıl boyunca aralıksız Senatörlük yapan Demokrat partinin adayı Joe Biden, bir dönem Adalet Komisyonu ve Dış İlişkiler Komisyonu üyeliklerinde bulunurken Dış İlişkiler Komisyonu'nun başkanlığını da yürüttü. Bu görevleri sırasında Türkiye'yi yakından ilgilendiren birçok konunun içinde yer aldı.

Kıbrıs Meselesi

Joe Biden, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra 1975 yılında ABD'nin Türkiye'ye haksızca ve kalleşçe uyguladığı silah ambargosunun mimarlarından ve can siperane destekleyicilerinden birisi olarak biliniyor. Joe Biden, John Brademas, Paul Sarbanes, Thomas Eagleton ve Benjamin Rosenthal ile birlikte 1975 yılında yaptıkları çalışma ve öneriyle ABD'nin Türkiye'ye ambargo uygulamasını sağlamışlardı.

Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs askeri müdahalesinden bir yıl önce Senatör seçilen Biden, uzun yıllar boyunca Türkiye'ye Kıbrıs'tan çekilme çağrısı yaptı. 1987 yılında da Birleşmiş Milletler'in (BM) bu doğrultuda aldığı karara uymadığı için Türkiye'ye yeniden ambargo uygulanmasını öngören kanun taslağını hazırlayan ve Kongre'ye sunan isimlerden biri oldu. Bu tasarı Kongre'de yeterli oyu alıp yasalaşamadı.

Biden, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda olduğu dönemlerde Kıbrıs Sorunu'nun çözülememesinden Türkiye'yi sorumlu tutan açıklamalar yaparken, 1999 yılında da Türkiye'ye yönelik 5 milyar dolarlık yardım paketinin serbest bırakılmasını Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak veto etmişti.

Erdoğan'a Dair Söylemi

Biden'in ilk olarak Aralık ayında New York Times'a verdiği bir mülakatın Türkiye ile ilgili kısımlarının Ağustos ortasında sosyal medyada paylaşılması sonrasında mülakat sırasında sarf ettiği sözler büyük tepki toplamıştı. Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "otokrat" olarak tanımladığı söyleşide, Türkiye'deki durumdan büyük endişe duyduğunu söylemişti.

Biden'ın bu sözlerine Türkiye'de hem iktidar hem de muhalefetten sert tepki gelmişti.

Ermeni Meselesi'ndeki Tutumu

Biden, Senatörlüğü döneminde uzun yıllar Türkiye'nin Kıbrıs politikasını sert dille eleştirirken 1915 olaylarının ABD tarafından 'Ermeni soykırımı' olarak tanınması için de faal olarak çalışmalar yürüttü. Gerek Senato'daki görevleri sırasında gerekse de Başkan Yardımcılığı döneminde bu konuyu zaman zaman gündeme getiren Biden, bu yıl da seçilmesi halinde soykırımı tanıyacağını vaat etti.

Ayrıca Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme süresinin yürütüldüğü 2009 yılında Biden'ın Ermeni lobisine mensup bazı kişilerle sohbet ederken çekilmiş görüntüleri internet ortamında yayınlanmıştı. Görüntülerde, Biden'ın dönemin Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan'ın normalleşme süreci nedeniyle kendilerinden soykırımın ABD'de tanınması için baskı kurmamalarını istediğini söylediği biliniyor.

Yunan Lobisiyle İlişkileri

Joe Biden ABD Senatosuna girdiği 1973 yılından itibaren Temsilciler Meclisi ve Senato'da (o dönemde yavaş yavaş politikacılardan oluşmakta olan) Yunan lobisinin içinde yer aldı ve o günden sonra da Yunanistan'ı destekleyen bu lobinin veya 'Yunanistan'ı kayıtsız şartsız destekleyen politikacılar grubunun' önde gelen ismi oldu. Ege sorunu, Patrikhane ve Ruhban okulunun açılması konusunda hep Yunanistan'ı destekleyen Biden, Türkiye ve Yunanistan arasında ABD'nin yapay ve dengesiz olarak oluşturduğu 7/10 oranında silah satışının da baş mimarıdır.

Ayrıca Biden'ın Senato'da 36 yıl temsil ettiği Delaware eyaletinde Yunan asıllılarının sayısının fazla olması ve burada yoğun şekilde örgütlenerek birçok siyasi sivil toplum kuruluşuna sahip oldukları biliniyor.

joe biden kıbrıs barış harekatı ambargo kararı abd seçimleri donald trump kıbrıs meselesi yunan lobisi ile ilişkileri demokrat parti cumhuriyetçi parti ermeni meselesi jeo biden kimdir amerikan seçimlerini kim kaza